Grime bourá hranice. Jak se potkal Smack se Slayem?

17. březen 2017

Pouliční grime si mnozí spojují s Londýnem, ale tento hudební žánr je podstatnou součástí scény i směrem na sever Británie v Manchesteru. Seznamte se s tamním rapperem Slayem a projektem Grime Beyond Borders, který propojuje grimeové umělce napříč geografickými hranicemi.

V rámci projektu Grime Beyond Borders se do Čech dostal manchesterský rapper Slay. Na grimeové scéně rozhodně není nováčkem. Mixtape Manchester Man vydal už v roce 2010, předskakoval na turné slavnějšímu manchesterskému rodákovi Bugzy Maloneovi a účastnil se také grimeového šampionátu Grime A-Side. Živě jste Slaye mohli vidět minulý víkend na akci v klubu Cross. Přijel ale hlavně spolupracovat na nahrávce s českým grimeovým buřičem Smackem. Oba se představí v rámci akce Grime Beyond Borders na pódiu manchesterského klubu The Peer Hat už 7. dubna.

Za propojením těchto dvou umělců stojí DJ, rapper, producent a schopný organizátor Danny Fahey aka Fallacy aka Falz. Ten momentálně působí také jako Slayův manažer. Falz je známý jako člen seskupení Sleepin’ Giantz nebo Murkage, kde působil vedle rappera Gaiky. Kromě vzdělávacích a propojovacích projektů můžete Falze slýchat pravidelně v neděli večer na Reform Radio. Jeho show nese název Thirty Pound Gentlemen. Jméno, které odkazuje k dobám anglického krále Jakuba a právu zakoupit si společenské postavení za 30 liber, zastřešuje i jeho ostatní aktivity, mezi nimi je také Grime Beyond Borders. Cílem aktivit je vzdělávat a podporovat mladé talentované tvůrce. Dnes takovou možnost – jako za krále Jakuba – mladí muži ani ženy nemají, o to důležitější jsou Falzovy aktivity.

Poslechněte si rozhovor s manchesterským rapperem Slayem v posledním dílu pořadu Scéna s Mary C!

Jsi součástí projektu Grime Beyond Borders, jak to funguje?
Můj manažer Fallacy působí v kolektivu Thirty Pound Gentlemen a stojí taky za projektem Grime Beyond Borders. Posílá umělce do zahraničí, a tak jsem tady v Praze a nahrávám se Smackem. Mimo to spolupracuji ještě s producentem Drymanem.

Jak na tebe zapůsobil Smack?
Jako umělec má na scéně už nezpochybnitelný kredit, ale nehrál si na žádnou hvězdu. Vyprávěl mi o tom, jak začínal. Když někoho takhle poznáte, máte k němu hned větší respekt, bylo to jako s kámošem. V novém tracku Smack nahrál refrén anglicky a šlo to úplně přirozeně.

O grimeu se teď mluví mimo jiné i díky hvězdám amerického rapu. Máš pocit, že jde skutečně o nějakou novou vlnu grimeu nebo to vytváří média?
Teď se o grimeu mluví hodně. Sám ale nechci být škatulkovaný jen jako grimeový rapper. Jsem prostě umělec. S popularitou žánru se samozřejmě objeví i lidé, kteří chtějí jen vydělat peníze a jejich motivací není nadšení. Na začátku to rappeři dělali z lásky k věci. Nechci se zajímat o to, jak to dělají ostatní. Jdu svou cestou.

Na YouTube je možné zhlédnout několik tvých freestyleů. Někteří říkají, že pravý rapper musí umět improvizovat, co si o tom myslíš ty?
Jsou dva druhy freestyleu. V počátcích rapu bylo přirozené dissování na ulici, kdy sypeš z hlavy, co tě zrovna napadne, a snažíš se srazit soupeře. Odsud možná pochází ta představa, o které mluvíš. Ale u grimeu to nemusí být čistě improvizace, rapuješ o svých tématech. A s tím tvrzením o pravých rapperech nesouhlasím.

Proč jsi začal dělat grime?
Vždycky mě hudba zajímala. Grime mě zaujal, protože rappeři pocházeli z mé rodné země, Británie. Takže jsem nemusel předstírat nějaký americký přízvuk. Pamatuju si, jak někteří britští rappeři napodobovali své vzory ze zámoří.

V dubnu vystupuješ společně se Smackem v Manchesteru. Jak by podle tebe měla vypadat dobrá show?
Hlavní je propojení s publikem. Nezáleží na tom, zda je v klubu tisícovka lidí, nebo deset tisíc. Nejdůležitější je být s nimi na stejné vlně.

autor: Mary C
Spustit audio