Groundislava: Přišel do studia, co tam viděl ho uchvátilo

10. duben 2014

Jasper Patterson je jedním z nejtalentovanějších současných producentů, kteří si vypěstovali svůj charakteristický zvuk. Jeho přezdívka, jak si někteří myslí, není slovanského původu, je odvozena ze hry, kterou jste se možná bavili na základní škole, nikdo se nesmí dotknout země, protože zem je láva – „Ground is lava“.

V klubu Neone zahrál jeden z nejzábavnějších autorských setů, které jsem kdy slyšela. Jeho nástrojem je Ableton Push, který se dá lehce zabalit do batohu. Groundislava přijel do Evropy z Kalifornie, která je na nejrůznější beatové experimenty extrémně bohatá. Jen v poslední době jste v Krutonu měli možnost slyšet o tamních Clipping, Esgarovi, Nguzunguzu a dalších projektech, které nezapadají do žádné zavedené škatulky.

Groundislava dokáže tvořit 8bitové a chiptunové šílenosti s úderností hip hopu, ale i meditační a velmi emotivní písničky s vokály. A právě cestou propracovanějších písní se zpěvem se nyní chce vydat se svým novým albem, které by mělo vyjít už tento rok.
Jak se dal dohromady s kolektivem Friends of Friends, u kterého vydává, nebo jaký má vztah k rapu, co má ve studiu, s kým by rád spolupracoval a samozřejmě průřez jeho tvorbou si poslechněte v záznamu rozhovoru na Scéně s MaryC.


Hyphy
Do svého setu namíchal Groundislava i jeden hyphy track. Konkrétně hit rappera E-40 Tell Me When To Go. Hyphy je vlastně celá „sub-subkultura“, není to jen o hudbě, a proto se také používal termín „hyphy movement“. Koncem 90. let se tato hodně energická, ale také trochu „nablblá“ vlna zvedla v Bay Area a jako první toto slovo v hudbě použil rapper Keak da Sneak. Hudebně by se hyphy dalo přirovnat ke kombinaci G-Funku, Miami Bass a crunku. Důležitým milníkem v historii hyphy byl label Thizz Entertainment rappera Mac Dre, který byl později zabit, jeho případ nebyl dodnes uzavřen. Název byl odvozen od výrazu pro účinek drog, především MDMA, tedy extáze. Nyní už také není žádným tajemstvím, že tento label se nezabýval jen prodejem hudby.

autor: Mary C
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.