Kreaton představuje nadějné české producenty

10. únor 2016

Výzva pro lokální elektronické producenty Kreaton 4x4 zná své vítěze. Mary C a Martin Tvrdý společně se zkušenými českými producenty Radimem, Nineteezem, Karaoke Tundrou a NobodyListen vybrali 10 producentských talentů.

Od prvního dílu tehdejšího Krutonu se zabývám instrumentálním hip hopem a jeho přesahy do dalších elektronických žánrů. Mohou to být samplované koláže, deformace ve stylu chop’n’screw, syntetické i noisové abstrakce, 8bitové hrátky, organické groovy, minimalistické elektro, grime, trap, komplikované mnohovrstevnaté konstrukce a mnoho dalších kombinací. Podobně pestrý je i průřez mladou českou producentskou scénou, který jsem spolu s porotci výzvy 4x4 udělala. Celou kompilaci si můžete stáhnout zdarma na stránkách našeho Post-Labelu. Najdete zde také sólový debut slovenského producenta Emila, beat tape Autoreverz, který vychází i na kazetě. Hudbu vydáváme ale hlavně na pohlednicích, které už teď kolují po Praze, takže pošlete naše free downloady dál.

Předchozí kompilace Universum představovala tracky, které čerpaly zvuky ze sample packu Martina Tvrdého, v případě 4x4 už to byla volná tvorba. Z 25 přihlášených jsme vybrali 10, jejichž skladba nás zaujala po zvukové i rytmické stránce a hlavně tím, jak byla vystavěná. Mezi producenty, které bychom rádi povzbudili do další tvorby, se objevili i zkušenější hudebníci. Například Goro White Dog, který v minulosti vydal svůj projekt na brněnském labelu Narcorpses, nebo rapper Prezident Lourajder, kterého jste pod jeho producentským pseudonymem PLou aka Ujko možná nepoznali. Ostrý expresivní styl rappera a producenta Terrence NNSCK nebo Itchy Elbowa, člena Killiekrankie (aktuálně divoká karta Startéru Radia Wave), už pozornější posluchači mého pořadu znají. Pod pseudonymem Parle G se skrývá člen dua Popper-C a Needles, ti získali minulý rok cenu Vinyla za svou audioknihu Solaris. Zkušeným producentem je také Mr. Moustache, který aktuálně vydal nové EP a jehož tvorba se točí kolem funku, diska a housu, nebo více hiphopoví DJ Půůů a Jekyll. Příjemným překvapením byla také tvorba Scuba Divera nebo Dodgyho.

Žánr ani způsob tvorby není u těchto producentů shodný, někdo může pracovat pouze s Fruity Loops, další kombinuje software, hardware i živé nástroje. Více se o několika z nich dozvíte z podcastu narozeninového vysílání Scény s Mary C, kde jsme je v rámci Kreatonu společně s Martinem Tvrdým zpovídali. Hosty byli také porotci Radimo, Karaoke Tundra a Nineteez.

Sólový producent už dávno není ani na hiphopové scéně nic nového. Zatímco legendární J Dilla živé instrumentální sety ještě nehrál a jeden z prvních producentů instrumentálního hip hopu DJ Shadow svou tvorbu prezentoval hlavně v DJských setech, současní producenti často vystupují s programem Ableton Live a midi kontrolerem nebo samplerem v kombinaci s živými nástroji. Tento trend už se stává i běžnou součástí české scény. Při rozdávání cen Vinyla byli minulý týden oceněni dva mladí producenti Dizzcock a Aid Kid, který vyhrál i posluchačskou anketu hudebně exportní soutěže Radia Wave Czeching.

Všechny producenty i hudební nadšence, kteří si chtějí zkusit zahrát a něco se naučit, zveme do našeho Hudebního klubu, který založil Kreaton společně s Janem Burianem (Kyklos Galaktikos). Budou to pravidelná setkání v Yes Café na Letenském náměstí. V hudební nástroje proměníme tablety a telefony. První open jam se uskuteční 11. března.

autor: Mary C
Spustit audio