Kyklos Galaktikos a DJ NobodyListen: Mysteriózní improvizace a nová vlna na hiphopové scéně

4. květen 2015

Své živé sety ve studiu Radia Wave na Scéně s Mary C předvedli Kyklos Galaktikos a DJ NobodyListen. Ve speciálu Kreaton se totiž jednou za 14 dní s Martinem Tvrdým zabýváme novými možnostmi hudební tvorby, zkoumáme a testujeme hudební hardware i software a probíráme nejrůznější témata ze zákulisí hudebního byznysu.

Zajímá nás také, jak je elektronická hudba interpretovaná a hraná živě. Přeci jen část publika je stále nedůvěřivá a možná si nedovede představit, že elektronické a syntetické kompozice někteří hudebníci skutečně umí vytvářet a skládatnaživo. Proto jsme obnovili pravidelné Kreaton live sessions, ve kterých vám hudebníci sami představí své vybavení a zahrají krátký živý set.

KYKLOS GALAKTIKOS

Projekt Jana Buriana mladšího, Jaroslava Hrdličky a Michaely Švédové je jedním z mála rapových projektů, které skutečně experimentují se zvukem i skladbou živě. Kyklos Galaktikos rádi improvizují nejen ve studiu – a každý jejich koncert je tedy trochu jiný, ale vždy velmi působivý až mystický. Do studia jsme si pozvali Jena a Michaelu, abychom se jich ptali nejen na jejich speciální vybavení, které je můžete vidět používat při koncertech, sestavu elektronických nástrojů, ve které najdete také microGranny od Bastl Instruments nebo iPad.
Ten si společně třeba s Teenage Engineering OP-1 přinesli do studia Radia Wave a vystavěli několik skladeb živě.

Kyklos Galaktikos živě ve studiu Radia Wave:

Celý rozhovor o jejich hudebních nástrojích, kreativním procesu, letu sovy, aktuální desce Mezi Lovci Mezer a dalších experimentech si poslechněte v Jukeboxu Scény s MaryC z 20. dubna.

NOBODYLISTEN

Jako DJ hraje dvacetiletý Jakub Strach většinou vytříbenou selekci rapu a trapu. Je propojený s místní rapovou scénou přes Bigg Boss nebo třeba trapovou slovenskou HAHA Crew. V projektu VR/Nobody ho ale se zpěvákem Václavem Roučkem můžete slyšet v podstatně jemnějších a emotivnějších hudebních polohách. Svou první tvorbu zveřejnili na YouTube (https://www.youtube.com/watch?v=7hZvoi46-tU) už v roce 2013, oficiální desku vydávají ale až nyní.

03378456.jpeg

Projekt nezní vůbec lokálně, a to nejen kvůli zpěvu v angličtině. Jakub s Václavem mají cit, který chybí nejen na lokální rapové scéně, Václav je navíc výrazný pěvecký talent. Jejich tvorba by mohla sebevědomě stát vedle mnoha současných zahraničních projektů, které prezentuje například kolektiv Soulection. Živě vystoupí VR/Nobody už v pátek 8. května v Neone před Jam City.

DJ set NobodyListena ve studiu Radia Wave:

Rozhovor o chystané listening a release party nové desky VR/Nobody v Žižkovské věži 17. 5., o tom, jak deska vznikala, jak sám Jakub kdysi prozkoumával profesionální studiové vybavení u jazzové legendy Alexeje Charváta, o masteringu nového alba v londýnském studiu, ale i módě a propagaci vlastních věcí si poslechněte v Jukeboxu Scény s MaryC z 4. května.

SCI-FI SAMPLE PACK A KOMPILACE
Připomínáme naši výzvu pro hudebníky. Zkuste zamíchat materiál, který připravil Martin Tvrdý, a pošlete nám výsledný track. Balíček zvuků neboli Universum sample pack i s jedním hotovým beatem si můžete stáhnout zdarma ZDE, potom už můžete skládat jednotlivé zvuky, remixovat hotový beat nebo do něj rapovat a zpívat. Svůj výtvor pošlete MaryC. Jednotlivé tracky budou zveřejněny v červnu jako jedna kompilace i s dalším sample packem, který bude tentokrát inspirován filmem Tajemství hradu v Karpatech. Sample pack zatím využili Karaoke Tundra, Champion Sound, Ještěd, Side9000, Claviq nebo Rectifier a očekáváme i zahraniční účast. Za mezinárodní podporu děkujeme Bedroom Producers Blog, jejich příspěvek o sample packu čtěte ZDE.

autor: Mary C
Spustit audio