Očekávané projekty velkých osobností rapové scény: Výhled na rok 2015

8. leden 2015

Vypadá to, že se letos dočkáme mnoha velkých rapových desek. Někteří nová alba slibují v rozhovorech, jiní už zveřejnili singl, další se raději věnují knihám. A někteří solitéři se ještě párkrát rozpadnou a pak desku prostě jen pověsí na svůj web. Těšíte se?

Run The Jewels 3

El-P a Killer Mike už jsou zase ve studiu a pracují na třetím pokračování svého plánu na odzbrojení a ovládnutí rapové scény. Druhá deska Run The Jewels vyšla na podzim 2014 a je ještě populárnější a zajímavější než ta první. Letos kromě třetího alba RTJ vyjde také remixový projekt RTJ 2 složený z kočičích zvuků, bláznivý nápad Killer Mika, který sami fanoušci dokonce přeplatili v kampani na Kicstarteru. Výtěžek půjde na dobročinné účely, podle vyjádření El-Pho prý například rodině Michaela Browna zastřeleného v americkém Fergusonu. Nespravedlnost, policejní brutalita i náboženství jsou důležitá témata textů RTJ, který ukazuje, že uvědomělá rebelie se dá dělat zábavně.

MF Doom + Ghostface Killah a DJ Premier

MF Doom si na dobré pověsti příliš nezakládá, je to padouch, ale spolupracovníky si vždy vybíral dobře. V minulém roce vydal desku s mladým rapperem Bishopem Nehru. Stihnul také spolupracovat s jednou značkou obuvi na vlastním modelu elegantních polobotek. Nyní už je potvrzeno, že v roce 2015 vyjde jeho dlouho očekávané pokračování spolupráce s členem Wu-Tang Clan Ghostface Killou. Název projektu DoomStarks odkazuje na druhou přezdívku Ghostface Tony Starks inspirovanou také komiksem, Iron Manem. Potvrzeno je také vydání spolupráce Dooma a legendy boombapových beatů DJe Premiera.

03288263.jpeg

Kanye West

Prý už na pařížském Fashion Weeku byla minulý rok ke slyšení sedmá deska rapového spasitele. Yeezus aktuálně zveřejnil sladkou baladu, na které ho doprovází na piano samotný Paul McCartney. Fanoušci Kanyeho předpovídají Paulovi velkou budoucnost.

Kendrick Lamar

Již teď je jasné, že pro historii rapu bude Kendrick Lamar důležitou postavou. Jeho druhé oficiální album by mělo vyjít letos. Singl „i“ byl zveřejněn již v druhé polovině roku 2014. Na desce prý pracoval opět i Dr. Dre nebo Pharrell. Spekuluje se také o desce Kendrickova seskupení kolem labelu Top Dawq Entertainment Black Hippy.

Čtěte také

Death Grips

Hrubozrnný rap a pořádný hard core zvukově i obrazově prezentují kalifornští Death Grips. Jejich tvorba i existence vyvolává mnoho otazníků, prý se minulý rok rozpadli. Ovšem nově vydaná instrumentální deska Fashion Week drží dost dobře pohromadě. Na únor si připravte špunty do uší, má vyjít pokračování projektu The Powers That B.

Čtěte také

03288268.jpeg

Pusha T

King Push, Overlord, My Name is My Name, i tak si říká Terrence Thornton, člen Clipse. Jeho další deska měla vyjít už minulý rok, snad tedy vyjde definitivně letos na jaře. Prý nás to bude fackovat „zleva zprava“. Nedávno zveřejněný singl Lunch Money produkoval Kanye West.

A$AP Rocky

A$AP je typickým příkladem nové vlny newyorského rapu. Stejně jako Azealia Banks pochází z Harlemu a tamní rappeři a rapperky si prý hodně zakládají na osobitém stylu. Také A$AP nastavil vlastní styl i v oblékání a jeho suknici nerozdýchalo mnoho starších ortodoxních rapperů. Jeho kariéra se vyvíjela paralelně s kariérou Kendricka Lamara, společně například předskakovali Drakeovi v roce 2012. Od celé A$AP Mob je prý letos třeba očekávat velké věci.

Chance The Rapper

Velmi slibně se vyvíjí scéna v neklidném Chicagu. Po mixtapu Acid Rap plánuje letos vydat Chance the Rapper desku Surf. Výsledný zvuk zásadně ovlivnila spolupráce s jeho koncertní kapelou Social Experiment nebo zpěvákem a pianistou Francisem Starlitem, který byl na turné například s Drakem.

Joey Bada$$

Mladý Joey si na australském turné proráží cestu pěstí. Za přeražený nos ochrance tamního festivalu ho čeká soud v březnu. 20. ledna vyjde jeho již delší dobu anoncovaná deska B4.DA.$$ (Before Da Money, čti Badass).

Danny Brown

Výjimečný solitér, sprosťák i rapper s nejhrozivějším smíchem si zatím do nového roku přál novou trvalou à la Soul Glo. Pracuje také na knize pro děti. Překvapivě by měla posílit sebevědomí malých dívek, které se příliš strachují o to, jak vypadají, měla by být věnována Brownově dceři. Zároveň prý aktuálně spolupracuje opět s producenty Paulem Whitem, SKWLKRem nebo Alchemistem.

02982630.jpeg

Spekuluje se o nových deskách Franka Oceana, který v druhé polovině minulého roku na svém Tumblru zveřejnil demo Memrise, také o deskách Nase, De La Soul nebo Q-Tip, který aktuálně dával lekci rapperce Iggy Azalea na Twitteru.

Na české scéně

Novou desku vydá v únoru trojice Kyklos Galaktikos. Singl Nemehlo, evokující expresivní WWW, byl nedávno zveřejněn i s klipem. Můžete očekávat mysteriózní texty, odvážnější beatové struktury i noisové vlny. Label Humble Grooves se chystá vydat další projekt jihočeského producenta Nineteeze, podle všeho bude tempo spíše taneční. Producentský instrumentální debut na labelu DJe Pufaze vydá bývalý bubeník Livě Bandu Bob. Exkluzivní premiéru jeho prvního singlu pod přezdívkou Gypsy from the Future jste mohli slyšet už před Vánoci na Scéně.

autor: Mary C
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.