SuperBooth 2016: Berlínská výstava elektronické hudby

21. březen 2016

V posledních letech bylo možné sledovat návrat analogu, nejen vinyly a kazety jsou opět populární, ale také o analogové hudební nástroje je větší zájem. Několik velkých firem vrátilo do hry své staré koncepty v upravené podobě a modulární syntezátory, které byly dříve spíše komunitní záležitostí pro nerdy, přitahují stále větší množství hudebníků i posluchačů. Projekt SuperBooth Andrease Schneidera, který se více než 15 let věnuje podpoře malých výrobců progresivních elektronických hudebních nástrojů, se letos rozroste v samostatnou „výstavu elektronické hudby“, ojedinělý veletrh s koncerty a workshopy zaměřený na zvukovou kulturu.

Pokud chcete být u zrodu trendů a nejrůznějších originálních nápadů v oblasti elektronických hudebních nástrojů, SuperBooth je ta správná akce. Její zakladatel Andreas Schneider se o popularizaci originálních mašinek a jejich výrobců snaží již řadu let. V Berlíně založil obchod SchneidersLaden a mohli jste ho potkávat například na frankfurtském hudebním veletrhu Musikmesse ve stánku věnovaném experimentálním hudebním elektronickým nástrojům. Letos bude jeho SuperBooth poprvé samostatnou akcí.

Od 31. března do 2. dubna se mezi vystavovateli objeví experimentátoři, malé značky i velké mezinárodní firmy, tedy většina vývojářů na poli elektronických hudebních nástrojů. Dějištěm interaktivního veletrhu se stane berlínský Funkhaus, bývalé centrum východoněmeckého rozhlasu, nejrozsáhlejší komplex studií v Evropě postavený v 50. letech podle návrhu architekta Franze Ehrlicha, člena kolektivu Bauhaus. Jednotlivé workshopy tak budou probíhat na tom nejpříhodnějším místě, ve speciálních, stále funkčních studiích a sálech.

03107692_0.jpeg

Hostem akce bude například 88letý Gerhard Steinke, který se podílel na návrhu akustického řešení studií ve Funkhaus a výstavbě tamních elektronických varhan, tzv. Subharchordu, producent Richie Hawtin, který nedávno představil novou značku nástrojů pro producenty a DJe PLAYDifferently, otec synth popu Gareth Jones nebo zakladatel labelu MUTE Records Daniel Miller. SuperBooth je akce určená především pro pozorné posluchače, hudebníky a kutily připravené učit se a zkoumat.

Na programu je kromě workshopů, prezentací a koncertů také kombinace všech těchto forem, tzv. Gesprächskonzerte, dvacetiminutové bloky, které budou obsahovat krátké vystoupení a následný komentář k nástrojům a způsobu jejich použití. Akce se jako vystavovatelé zúčastní i zástupci české scény, výrobci originálních modulárních komponentů Bastl Instruments. 31. 3. od půlnoci budete moci sledovat živě vývojářskou battle party Bastl Instruments a Error Instruments na lsb.tv.

SUPERBOOTH 2016
Funkhaus, Berlín
31. 3. – 2. 4. 2016

Další podobné akce se uskuteční poslední víkend v květnu.

NOISE KITCHEN SYNTH MEETING
27. 5. – 29. 5. 2016
Malá Amerika a Noise Kitchen, Brno

MUSIC TECH BERLIN
Funkhaus, Berlín
27. 5. – 29. 5. 2016

TORINO SYNTH MEETING
28. 5. – 29. 5. 2016
Bunker, Turín

autor: Mary C
Spustit audio