Top 6 polozapomenutých rapových alb: Rozkoš pro paranoidní odpadlíky cestující časem

27. červenec 2015

Rapová alba jsou skvělá komodita, naštěstí přibývá mezi rapujícími celebritami těch, kteří si říkají, co chtějí, a říkají to skutečně po svém, ne jako produkty pro bílé publikum. Trendy začíná být znovu estetika 90. let, která je slyšet na albech mladších rapperů, jako je Joey Bada$$. Možná proto, že ne všechna sdělení byla tenkrát pochopena nebo brána vážně. Objevuje se více velkých rapperů, kteří otevřeně a sebevědomě mluví o své kultuře.

Kendrick Lamar nebo Young Fathers sbírají skvělé kritiky, jsou velmi populární a cíleně propagují právě svou osobní věc, svůj názor, své umění. U většiny populárních projektů je důležitý perfektně ohraničený koncept, dobrým příkladem jsou nejen alba výše zmíněných, ale také projekt Run The Jewels. V první polovině roku se hodně mluvilo také o projektech A$AP Rockyho, Ghostface Killaha, Tylera the Creatora, Earla Sweatshirta nebo Vince Staplese.

Méně slyšet bylo o skvělých projektech, které vydali Open Mike Eagle, Donnie Trumpet and The Social Experiment, THEESatisfaction, Ghostpoet, The Internet, Prefuse 73, fLako, Schmeichel, Ruff Draft, Ratking, Azizi Gibson, L’Orange & Jeremiah Jae, Mo Rayon, Heems, Syny, Paul Chin nebo Mura Masa.

Zde je pár alb, na která se někde nedostala řada, na Scéně s Mary C ale patří mezi ta nejzajímavější.

Myka 9 & Factor – Famous Future Time Travel

Výjimečná příležitost slyšet výraznou osobnost, která umí pracovat se svým charismatickým hlasem, skutečně chápe jeho možnosti a využívá je. Ukazuje různé rapové flow a v každé je perfektně artikulovaný a přesvědčivý, navíc skvěle zpívá. Druhá deska losangeleského undergroundového průkopníka a kanadského producenta je ukázkou poctivého indie rapu, který přesahuje škatulky, a je vytržená ze současného hlavního proudu na rapové scéně. Je tu uvědomělost, ale žádná ušmudlanost, deska je zábavná a možná zajímavější než třeba populární projekt Run The Jewels, ovšem tady není tak jednoduše uchopitelný a chytlavý koncept, který by ulehčil propagaci a šíření.

Lil Noid Paranoid Funk

I když na memphiské scéně je rapper Lil Noid známý už od 90. let, u nás se s ním máte možnost setkat na nějakém nosiči až nyní díky labelu L.A. Club Resource. Spolupráce Lil Noida s producentem Blackoutem zní jako šílený lo-fi bootleg z výletu na jih USA na konci 80. let. Bude bavit fanoušky Death Grips nebo Davea Duba.

Denzel Himself Pleasure EP

Syrové minimalistické beaty, hodně soulu, chytlavé refrény i kytarové riffy a skvělý rap i zpěv. Zní to jako ideální zábavná kombinace, tohle album je objektivně hit vhodný k opakovanému poslechu. A britský Denzel to celé produkoval Himself. Na Pleasure EP najdete i cover jedné písně od elektrosoulových J*Davey, což napoví něco o směřování Denzela samotného. Minulý rok se zviditelnil díky remixu pro slavnějšího Pyramid Vritru. Letos s Pleasure EP patří mezi ty nejzajímavější projekty.

IglooGhost & Mr. Yote – Milk Empire

Podle labelu Activia Benz těm dvěma nebude dohromady možná ani 30 let. Vlastně zas tolik nepřehání. S mladým producentem IglooGhostem jste mohli kdysi slyšet rozhovor přímo na Scéně. Za rok se posunul ještě k šílenějším a propracovanějším kreacím. Společně s rapperem, který si říká Mr. Yote, vydali v červnu projekt Milk Empire, který vymazal slovo eklektický ze slovníku a zní jako zmrzlinová bitva v Klingonské říši. Perlivá směs rapu, grimeu a footworku. Letní hit Scény s Mary C.

Zebra Katz & Leila – Nu Renegade

Na alba, která vychází na začátku roku, se občas v žebříčcích zapomíná, tohle by zapadnout rozhodně nemělo, nejen kvůli beatům od producentky íránského původu Leily, která spolupracovala například i s Björk, ale také kvůli charismatickému rapu, který je nasáklý atraktivně podanou osobní výpovědí – o rase, sociálních problémech i vztazích. Americký queer rapper Zebra Katz ve spolupráci s Leilou stvořil šíleně podmanivé, až hypnotické album, které je doprovázeno jako obvykle nenapodobitelnou vizuální prezentací, která má moc zamíchat módními trendy. Zebra Katze budete mít možnost vidět 10. září v MeetFactory.
https://www.facebook.com/events/470491046456561

Pursuit Grooves Mythico

Vždy když vydá album kanadská producentka, zpěvačka a rapperka Pursuit Grooves, je třeba zpozornět. Na novém konceptuálním projektu Mythico vykresluje Pursuit Grooves mýtickou zem detailně vyladěnou paletou zvuků do tvarů beatových konstrukcí v rozsahu od hip hopu po juke. Pokud máte rádi temnější, výrazně pulzující atmosférické beaty proplétající se s velmi citlivě používaným vokálem, strávíte v Mythico minimálně celou dovolenou.

A do konce roku se snad dočkáme nových alb od Golden Rules, Tunde Olanirana, Kanyeho Westa, Pushy T, Skepta, Littlebabyangel nebo Lord Rao & Herrmutt Lobby.

autor: Mary C
Spustit audio