37. Letní filmová škola

18. červenec 2011

O 37. Letní filmové škole mluvili v Odpolední session Radia Wave dramaturgové (a filmoví publicisté) Iva Hejlíčková a David Čeněk.

Letošní 37. ročník Letní filmové školy se koná od 22. do 31. července a to za velké účasti Radia Wave v klubu Mír a v odborném programu.
Letošní cyklus Filmová čítanka přinese téměř všechny zásadní francouzské snímky, které iritovaly budoucí slavné režiséry nové vlny a přitom uchvacovaly dobové publikum. Ve třinácti snímcích projdeme všechny zásadní polohy francouzského filmu let 1946-56, označovaného za kino „tradice kvality“. LFŠ přinese taky velkou retrospektivu Billyho Wildera (Někdo to rád horké, Pojistka smrti, Sunset Blvd. a další) a uvítá mezi hosty Aki Kaurismäkiho, Emira Kusturicu, Apichatponga Weerasethakula a další filmaře. Kromě nich jsme v živém rozhovoru mluvili také o tom, jak se dlouhodobě připravuje dramaturgický plán Filmovky, a o dalších tématech. Poslechněte si záznam!

Letní filmová škola je největší nesoutěžní filmová přehlídka v České republice. Pořádá ji Asociace českých filmových klubů. Historie LFŠ začala roku 1964, kdy se uskutečnilo první setkání zástupců filmových klubů. Roku 1974 festival získal své dnešní jméno Letní filmová škola. Během své historie se konala v Čimelicích, Hořovicích, Písku, Trutnově, Strážnici, Světlé nad Sázavou i Jihlavě, ale dnes je pevně spojena s Uherským Hradištěm.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio