Sunset Rubdown - indierocková sebranka přijíždí na Sedmičku

20. duben 2009

Koncert Montrealských Wolf Parade zatím Praha nezažila, ale postupně se tu představují side projekty jednotlivých členů kapely. Ve čtvrtek, 23. dubna se poprvé dočkáme vystoupení dalšího zásadního člena Wolf Parade. Kapelu Spencera Kruga Sunset Rubdown přiveze promotérský kolektiv AM 180 do klubu 007 na Strahově.

NECHCETE ČÍST? POSLECHNĚTE SI CELOU POZVÁNKU!

Spencer Krug působí jako váš hyperaktivní spolužák ze základky, který odmalička chodil na klavír. V pubertě se rozdováděl, začal hrát na kytaru a dal se dohromady s indie rockovou sebrankou. Se svým spolubydlícím Careym Mercerem založil v roce 2001 kapelu Frog Eyes, ale po vydání debutové desky The Bloody Hand se rozhodl zamířit jinam. Přestěhoval se do Montrealu a ve čtyřiadvaceti letech se vrátil do školy. Začal studovat kreativní psaní a hudební kompozici na Concordia University. Po dvou letech, v roce 2003, založil s kamarádem Danem Boecknerem kapelu Wolf Parade. Na scénu vstoupili opravdu parádně, jako předkapela tehdy také začínajících a dnes už slavných Arcade Fire. Debutové album Apologies to the Queen Mary jim produkoval Isaac Brock z Modest Mouse a vyšlo u seattelského labelu Sub Pop koncem roku 2005.

00905706.jpeg

POSLECHNĚTE SI: Rozhovor se Sunset Rubdown v Odpolední session

Už v té době ale Spenceru Krugovi jedna kapela nestačila a souběžně s debutem Wolf Parade nahrál s Rachel Levine a Beckie Foon z A Silver Mt. Zion pod jménem Fifths of Seven instrumentální album. Úplně sám pro sebe si ještě přidal projekt Sunset Rubdown. Mělo jít o čistě osobní ventil nápadů a stylů, které si chtěl vyzkoušet. Podomácku nahrál lo-fi album Snake´s Got A Leg, ze kterého čišela spousta zajímavých nápadů. Některé z motivů, které vznikly při experimentech s notebookem a mikrofonem v Spencerově ložnici došly uplatnění i na druhé desce Wolf Parade.

00905707.jpeg

Původně soukromý projekt Sunset Rubdown se rychle rozrostl do čtyřčlenné sestavy. Přišlo EP a druhá deska, Shut Up Im Dreaming, která výrazně zabodovala na Pitchforku. V té době se Spencer Krug vrátil jako klávesista do Frog Eyes a na společném turné s Wolf Parade hrál v obou kapelách. K tomu si ještě střihnul nahrávání se studiovým projektem Swan Lake. Kanadská indie rocková superskupina debutovala v roce 2006 a letos v březnu přidala pokračování Enemy Mine.

00897852.jpeg

V roce 2007 vyšla u respektovaného labelu Jagjaguwar třetí deska Sunset Rubdown. Album Random Spirit Lover kritika vychválila a bylo nominované na amerických Plug Awards. V té době už ale vznikala druhá deska Wolf Parade, At Mount Zoomer a přebytek nápadů Krugovi bohatě vystačil i na novou desku teď už pětičlenných Sunset Rubdown, album Dragonslayer. Vychází u Jagjaguwar v červnu a ukázek z něj se určitě dočkáme už tento čtvrtek na Sedmičce.

00905711.jpeg

Ze Strahova se Sunset Rubdown chystají rovnou do Moskvy. Podobně jako Handsome Furs má na jaro naplánované východoevropské turné a léto stráví na koncertech v Americe a západní Evropě. S Danem Boecknerem a ostatními členy Wolf Parade se Spencer Krug sejde až na podzim, kdy se mají sjet do Montrealu, aby natočili třetí album Wolf Parade. Doufejme, že ho přijedou představit i k nám.

autor: nikamay
Spustit audio