Letní filmová škola v plné formě

22. červenec 2009

Od 24. července do 2. srpna se v Uherském Hradišti koná již 35. ročník jedinečné kulturní akce nazvané Letní filmová škola. Ta není ani školou ale ani filmovým festivalem v pravém slova smyslu. Je to kombinace obojího, která dává šanci na hlubší poznání nejen filmového umění.

Pro letošní rok je připravena řada filmových cyklů (Fokus: Rakousko, Jiná Belgie, Zamrzlý obraz - film a komiks, Migrace jako syndrom, Filmová čítanka: Francouzské neobaroko a další), které budou doplněny množstvím koncertů, divadelních představení, přednášek a workshopů.

POSLECHNĚTE SI: Rozhovor s koordinátory programu LFŠ Janem Jílkem a Kateřinou Surmanovou

LFŠ se každoročně zaměřuje na kinematografickou tradici konkrétní země, v roce 2009 je to Rakousko. Rakouský film bude prezentován nejen v historických souvislostech, ale také prostřednictvím retrospektiv nejvýraznějších tvůrců posledních let, z nichž většina bude na festivalu osobně přítomna.

Sekce Jiná Belgie představí několik tradic belgické kinematografie, mezi nimi především belgický surrealismus, který má i ve filmové oblasti silné kořeny a historii. Výjimečný seznam hostů tvoří provokatéři, snílci, surrealisté, ale i režiséři s jasnou uměleckou vizí. Na LFŠ přijedou osobně režisér a pedagog Thierry Zéno, přední světový animátor Raoul Servais, nezřízený glosátor belgické společnosti Jan Bucquoy a celý cyklus belgické kinematografie doplní známý režisér Jaco van Dormael.

00963575.jpeg

Zamrzlý obraz - film a komiks - cyklus filmů, pásem, přednášek a workshopů se věnuje komiksu v různých uměleckých formách s důrazem na propojení filmového a komiksového média a stylu. V cyklu se představí tvorba filmových autorů, kteří jsou s komiksem osobně spjati a také komiksoví kreslíři, kteří zanechali otisk ve filmových dílech. V oblasti animovaného filmu a komiksových adaptací také existuje řada raritních počinů, jejichž výběr bude na LFŠ rovněž představen.

V letošním roce se poprvé otevře Filmová čítanka. Takto je nazván cyklus, který bude každoročně představovat důležité i pozapomenuté kapitoly z dějin kinematografie. V roce 2009 jsme se rozhodli připomenout mnohými historiky opomíjenou, jinými vyzdvihovanou a oslavovanou etapu francouzských filmů tzv. reklamní estetiky, která dostala české přízvisko Francouzské filmové neobaroko.

Filmem nabitý program doplňují výstavy, divadelní představení a koncerty. Českou premiéru zde bude mít rakouská umělkyně Mara Mattuschka se sérií autoportrétů, fotografický cyklus mapující život zahraničních dělníků Karla Cudlína nebo výstava storyboardů Františka Skály mapující nerealizovaný komiksový film na motivy Velkého putování Vlase a Brady. Z divadel se lze těšit na Husu na provázku, Divadlo SKUTR, Vosto5 a mnoho dalších. Za zmínku stojí doprovodný hudební program v dramaturgii Pavla Klusáka. Na LFŠ můžete mimo jiné vidět avantgardní německou elektroničku AGF, experimentální hip-hopové duo Dälek, Zuby nehty v obnovené sestavě nebo newyorskou písničkářku Suzanne Vega.

00963602.gif

Více informací najdete na stránkách festivalu

autor: Press kit
Spustit audio

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.