Nový trestní zákoník a drogy

6. leden 2010

Od 1. ledna platí nový trestní zákoník, který mimo jiné zavádí alternativní tresty a definuje "množství větší než malé", čili množství drogy, které ještě není trestným činem. Například podle novely nebude trestné držení do 15 gramů marihuany, 1,5 gramu heroinu, jednoho gramu kokainu nebo dvou gramů pervitinu.

O tom zda se tímto krokem posouváme mezi vyspělé demokracie, které chtějí zefektivnit boj s drogami nebo naopak tím poskytujeme větší prostor pro konzumaci a prodej drog jsme se v Odpolední session bavili s Ivanem Doudou, vedoucím psychologem a supervizorem obecně prospěšné společnosti Drop In a taky JUDr. Petrem Zemanem z Institutu pro kriminologii a sociální prevenci.

Jaký je nový trestní zákoník vůbec? Jaké množství drogy je větší než malé? Proč se s novým zákonem NEJEDNÁ o dekriminalizaci drog, jak si mnozí myslí? (Neoprávněné přechovávání drog pro vlastní potřebu je nezákonné a postižitelné vždy.)

Odpovídali jsme také na úplně konkrétní otázky posluchačů po icq. Např. tento: "Pracuju jako strojvedoucí. Fiktivní příklad: Zakouřím si doma marihuanu, za 3 dny půjdu do práce, povezu vlak, ten vykolejí... jako zodpovědná osoba budu poslán na odběr krve, kde mi nejspíš i po třech dnech po kouření marihuany najdou v krvi THC. I když se vyšetřováním prokáže, že za vykolejení vlaku jsem nemohl, budu nějak trestně stíhaný? Nejspíš ano, že? Protože nikoho nebude zajímat, jak je to dlouho, co jsem to kouřil."

autor: Pavel Sladký
Spustit audio