Skepse a naděje architektury Prahy

22. březen 2011

Pozvání do Odpolední session přijali dva architekti – Jan Kasl a Adam Gebrian. Oba se dlouhodobě zabývají urbanismem a architektonickým rozvojem Prahy. Jak vyšlo najevo v rozhovoru, zdá se, že Praha dnes nemá nějaký ucelený, dlouhodobý koncept, kam by se její architektonický vývoj měl ubírat.

Podle názoru obou hostů je třeba vyvolat na toto téma odbornou diskusi, do které by se ale měli zapojit i obyvatelé Prahy. Adam Gebrian (pořad Bourání) upozornil i na skutečnost, že lidé jsou dnes takřka vždy naladěni vůči městským architektonickým zásahům spíš skepticky. „Zase nám zničí park, zase to tady zastaví!“ Mělo by tomu být ale naopak. Proč tomu tak není a na čí straně je chyba? A co se s tím dá dělat? Jaká je v Praze nejhezčí stanice metra a jak by naopak stanice metra vypadat neměla? To vše v rozhovoru s Janem Kaslem a Adamem Gebrianem zaznělo.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.