Festival spisovatelů Praha: Nedim Gürsel

20. duben 2011

V turecké společnosti roste konzervatismus a náboženská rigidita. Náboženství se stává něčím, o čem se nediskutuje, co se nezpochybňuje, o čem je tabu hovořit, řekl mimo jiné v rozhovoru v Odpolední session turecký spisovatel a literární kritik Nedim Gürsel. Rozhovor s třetím hostem letošního Festivalu spisovatelů ve vysílání Radia Wave tlumočila Anna Kubišta.

Nedim Gürsel se narodil roku 1951 v Gaziantepu v Turecku. Je jedním z nejvýraznějších moderních tureckých autorů. Za svůj román První žena byl odměněný Cenou za přínos k vzájemnému turecko-řeckému porozumění. Za román Alláhovy dcery pak byl v Turecku obviněn mimo jiné z hanobení víry - tohoto obvinění nebyl dosud zproštěn. V současnosti přednáší tureckou literaturu na Sorbonně a působí jako vědecký pracovník Centre National de la Recherche Scientifique. V roce 2004 byl Nedimu Gürselovi udělen francouzským ministrem kultury Řád umění a literatury.

Zajímalo nás, v jaké fázi je soud kvůli knize Alláhovy dcery a co v ní je pro turecký, oficiálně sekulární stát, tak provokativní. Do jaké míry je v Turecku momentálně možné svobodně tvořit a publikovat mimo rámec islámu? Jaká je realita ve školách? Jaký má Gürsel jako levicový intelektuál v exilu vztah ke své domovské zemi a k Francii, ve které už delší dobu žije? Uvažuje vůbec v případě dobrého konce soudního procesu o návratu?


autor: nikamay
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.