Vladimír Kopecký: Chtěl jsem být umělcem od 5 let

2. prosinec 2011

Vladimír Kopecký je přední český sklář a malíř. U příležitosti jeho nedávných 80. narozenin připravila pražská galerie Havelka výstavu několika jeho serigrafií, která je doplněna jedním unikátním skleněným objektem z řezaného skla.

Vladimír Kopecký studoval ve sklářském ateliéru Josefa Kaplického, studium zde ukončil v roce 1961, nicméně během studií už vystavoval na Expu 1958 v Bruselu. Jeho díla jsou zastoupena ve Victoria and Alberte Museu v Londýně, v Muzeu dekorativních umění v Lausanne nebo v Evropském muzeu skla v německém Coburgu. V roce 2009 dostal Vladimír Kopecký Cenu ministerstva kultury za přínos v oblasti výtvarného umění.

Jak se svěřil v rozhovoru v Odpolední session už od pěti let chtěl být malířem a umělcem, i když tehdy ještě vůbec neměl přesné ponětí o tom, co je to umění. Jeho životní cestu však náhodou protnulo sklo, a i když se rozhodně nejednalo o lásku na první pohled, průhledný materiál nakonec Vladimíru Kopeckému učaroval a kromě malování se celý život věnuje také práci se sklem.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.