Alois Nebel

28. září 2011

Alois Nebel podle komiksu Jaroslava Rudiše a Jaromíra 99 je v současnosti nejviditelnější a nejpropagovanější český film. S režisérem Tomášem Luňákem jsme mluvili v Odpolední session.

Čím se liší Alois Nebel zahraný Miroslavem Krobotem od komiksového? Je Nebel „univerzální příběh hledání života v mlze”? Jaké techologické a výtvarné inovace Nebel přináší v oblasti propouštění fotoobrazu do překresleného, animovaného obrazu? Je Nebel primárně lyrický film? Poslechněte si režisérovy odpovědi v záznamu živého vysílání…

Alois Nebel je kreslená románová trilogie, která vycházela od roku 2005 v časopisech Reflex a Respekt, a v dílech Bílý Potok, Hlavní nádraží a Zlaté hory také knižně. V hlavní roli tohoto železničního blues, jak komiks nazývají autoři, vystupuje lyrický Alois Nebel, pracující celý život na Jesenicku u dráhy. Do filmové podoby příběhy převedl rotoskopicky Tomáš Luňák, absolvent Filmové školy ve Zlíně a FAMU v Praze, autor videoklipů pro The Ecstasy Of Saint Theresa, ZKA4T, Priessnitz a Here.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio