Gottland na jevišti

7. duben 2011

Polský novinář Mariusz Szczygieł ve své mnoha cenami ověnčené knize Gottland předkládá osobitý pohled na Čechy a na jejich historii. Kniha se v ČR dočkala velké obliby, ač nám nijak nelichotí, ale s nadhledem a bez příkras popisuje životy různých osobností našich dějin. V divadelní hře Gottland scénáristů Petra Štindla a Doda Gombára se prolínají dva fenomény, zmiňovaný bestseller Mariusze Szczygieła a internetová sociální síť.

Ve virtuálním prostoru se na jevišti Švandova divadla mají možnost setkat zásadní osobnosti československé historie – Jan Antonín Baťa, Lída Baarová, Joseph Goebbels, Karel Gott, Helena Vondráčková a mnozí další.

Pozvání do Odpolední session přijali herečka Kristýna Frejová, která v Gottlandu hraje Lídu Baarovou, a Filip Čapka, který hraje Jana Antonína Baťu. Do studia Radia Wave dorazila také dramaturgyně Lucie Kolouchová. Co podle nich Gottland říká o Češích? Jak se jim líbila Szczygiełova kniha a co je v ní zaujalo? Jak těžké bylo převést knihu na jeviště a v čem pomohl Facebook?

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.