Mene Tekel: Současné totalitní režimy v historických souvislostech

23. únor 2012

Mene Tekel jsou slova tajemného varování krále Belšasara v knize Daniel Starého zákona. Sousloví, které přeneseně znamená výstrahu, dalo jméno mezinárodnímu festivalu proti totalitě, zlu a násilí, který se letos koná už po šesté.

O programu Mene Tekel, jehož hlavním tématem je letos Armáda a totalita, jsme mluvili s Františkem Šedivým, místopředsedou Konfederace politických vězňů.

Projekt Mene Tekel původně vznikl jako reakce na nezájem české společnosti o osud politických vězňů 50. let a na absenci výuky o tomto období ve školském systému. Nesoustředí se ale jen na totalitu u nás. Festival letos mimo jiné představí tvorbu vězňů svědomí z Ruska nebo z Kuby. Františka Šedivého jsme se mimo jiné ptali na čínskou vězenkyni svědomí Lu Š-Pching, která zažila věznění a týrání v čínských věznicích na konci 90. let, nebo na ruskou básnířku Irenu Ratušinskou, která prošla lágry Sovětského svazu.

02564630.jpeg

Připomněli jsme také osud Jana Janků a příběh jeho „Nedohrané partie“ z 50. let. Pozvali jsme na rekonstrukci konkrétního soudního procesu s majorem Josefem Bryksem, válečným letcem Royal Air Force.

Obsáhlý program projekcí, setkání a výstav letošního Mene Tekel najdete na www.menetekel.cz.

Spustit audio