Pavel Sterec a negativní kreativita v Karlin Studios

28. prosinec 2010

Excesivní kreativita, tvorba zločinců s nezáměrnou estetikou, geometrie nezákonnného jednání. S těmito tématy se setkáte na výstavě Pavla Sterce v Karlin Studios s názvem „Cožpak se pod stolem, který nás dělí, nedržíme všichni za ruce?“.

Instalace rámuje negativní kreativitu do geometrických tvarů a linií jakéhosi nového řádu. Zabývá se rozdíly a souvislostmi mezi animální a intelektuální aktivitou a představuje umění jako využívání prací jiných (kromě samotného autora).
Vystavená je mimo jiné smlouva s Kuřimskou věznicí a jejími obyvateli s minulostí sexuálních a drogových delikventů. Pavel Sterec je zavázal k vytvoření sochy, která by je zosobnila, ale pak zneužil jejich uvěznění a nemožnosti si ověřit, zda je socha vystavena, nechal ji u sebe v ateliéru a na výstavu umístil právě jen podepsanou smlouvu.

V rozhovoru s Pavlem Stercem se dozvíte víc o konceptu výstavy. Příběhy některých artefaktů vedou až do archivů pražského policejního muzea. Zjistíte také, který z vystavených geometricky zarámovaných zločinů byl iniciátorem myšlenky výstavy a jak vznikl.

Výstava v galerii Karlin Studios trvá už jen do 2.ledna 2011, vernisáž proběhla 8. prosince 2010.

autor: nikamay
Spustit audio