Robert Carrithers: Umělecké vření 80. let a Club 57

20. březen 2012

Hostem Odpolední session byl fotograf a filmař Robert Carrithers. V pražské Fotograf Gallery můžete až do 20. dubna navštívit výstavu jeho fotografií z legendárního uměleckého inkubátoru Club 57.

Newyorský klub, jehož byl Robert Carrithers součástí, hostil svého času první výstavy Keitha Haringa, pravidelným hostem zde byl Jean-Michel Basquiat a originální performance v klubu mívali avantgardní umělci jako John Sex, Wendy Wild nebo Ammo. Unikátní pospolitou a kreativní atmosféru, kterou Club 57 po celou dobu svého fungování měl, by Carrithers rád současnou výstavou připomněl. V rozhovoru ale zdůraznil, že se nechce jen nostalgicky vracet do minulosti, ale že by rád inspiroval dnešní české umělce a všechny kreativní lidi k tomu, aby se nebáli si jít za svými nápady a sny – stejně tak jako to dělali všichni ti, kdo byli pravidelnými návštěvníky Clubu 57.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.