Festivalový průvodce: Čtverec

14. únor 2014

Asi vás to nezajímá, ale nemám rád české festivaly. Ne proto, abych se nějak křečovitě vymezoval, ale proto, že přehrabávat se ve stálicích balastu anebo vidět jednu oblíbenou českou kapelu v obklopení rozjařených lidiček s pivánky, kteří si na svém festiválečku užívají víc než svoje kapelky nevyžádanou tělesnou kontaktáž s okolím, zkrátka po několika nepříjemných zkušenostech prostě nemusím.

Raději si na těch několik srdcových skupin zajdu do klubu. Když pak v kontextu festivalové nudy a svědění občas vysvitne zajímavé jméno ze zahraničí, je nakonec stejně na pováženou, jestli dané prostředí dojem z jinak milované kapely nezdevalvuje. Přeci jen existují asi dvě nebo tři výjimky z českého pravidla.

00747396.png

Za jednou z nich je třeba se vypravit do nejsevernějšího zákoutí republiky, do Šluknovského výběžku. Tedy do prvního ucha pomyslného "českého psa". Nedaleko příhraničního městečka Dolní Poustevna se tu prvního a druhého srpna už podvaadvacáté bude konat festival Čtverec, který je po Valašském Špalíčku suverénně nejstarším festivalem u nás. Nejedná se ale o žádnou monstr akci a ani náhodou tu nečekejte Kaiser Chiefs nebo Massive Attack. Čtverec útočí rafinovaněji. Počítá s vytříbeným vkusem publika a na hranici tří států (Česka, Německa a Polska) nabízí výběr z nejlepší české alternativy a občasné vystoupení kapel zpoza nedalekých hranic.

Zastoupení kapel labelu Silver Rocket je klasikou: letos OTK nebo Zkouška Sirén, ale loví se pochopitelně napříč labely. Vyjmenovávat kapely nemá valného smyslu, nejspíš totiž nepostiženému návštěvníkovi zatím většina nic neřekne. I přesto je ale dobré na Čtverec vyrazit. Právě kvůli hodně pravděpodobnému setkání s českou, především kytarovou, hudbou, kdy se nebudete za vystupující stydět nebo se cítit nepatřičně. Pokud vás nudí "Vypsaní Billové" a další evergreeny každého českého festu a chcete zažít něco svěžího, je Čtverec u Dolní Poustevny nejlepší volbou. Doprovodný divadelní program je pak jakýmsi bonusem pro pištící uši. A navíc tu minimálně vloni byla vynikající nevystresovaná atmosféra, kterou jinde aby člověk pohledal. Žádné ochranářské ochmatávání.

Ve Šluknovském výběžku je krásně. Jestli ale do lesů jezdíte jen z donucení a na pocit očištění přírodou nevěříte, tady by se to mohlo zlomit, aniž byste koukali, jak z lesa ven. Čtverec je jedinečná událost. Jak pro hudbu, tak pro happeningový odér, který si s přehledem uchovává. Koukněte na www.ctverec.cz a přemýšlejte, co děláte první dva dny v srpnu. Máme pro vás tip. Jen škoda, že se Čtverec kryje s vystoupením Joan As Police Woman na Sázavafestu. Bude to těžké rozhodování.

autor: Tomáš Turek
Spustit audio