Unsound 2011: Future Shock

29. září 2011

Zastřešujícím motivem letošního ročníku krakovského festivalu Unsound je Future Shock, tedy téma, okolo kterého se točí stejnojmenný bestseller Alvina Tofflera z roku 1970. Současná situace v elektronické hudbě totiž přesně pasuje na jednu z Tofflerových myšlenek uvedených právě v knize Šok z budoucnosti, a sice že psychicky žijeme v minulosti, ačkoliv kolem nás již fyzicky existuje budoucnost.

Rychlost, s jakou vznikají nové mutace hudebních stylů a jejich vzájemné prolínání, o přívalu nových producentů a vycházejících deskách ani nemluvě, se už pro mnohé aktivní posluchače stala prakticky nezvladatelnou. A právě na interprety bořící stylové hranice (a to jak ty mladé a nadějné, tak ty zasloužilé), bude letošní Unsound zaměřen především.

Tak jako předcházející ročníky, i ten letošní bude v Krakově probíhat celý týden, konkrétně od neděle 9. do neděle 16. října, přičemž hlavní čtyřdenní část, na kterou lze také zakoupit cenově výhodnější festivalový pas, proběhne od čtvrtka do neděle. Při pohledu na uveřejněný program lze opět s jistotou říct, že i letos se Unsound postará o nejeden splněný sen. Prakticky jediná letošní vystoupení, případně jedna z velmi mála, v Krakově odehraje legendární dark ambientní kolážista Leyland Kirby aka The Caretaker, duo Ricardo Villalobos a Max Loderbauer, jež představí své letošní excelentní dvojalbum Re:ECM, dále jedno z nejdůležitějších jmen labelu Type Records – projekt Deaf Center tvořený Erikem Skodvinem a Otto Totlandem, kteří se letos po pěti letech navrátili s deskou Owl Splinters, a především ikona synth popu John Foxx. Ten představí svou letošní nahrávku Interplay, přičemž dojde i na skladby z rané éry jeho domovských Ultravox a také z Foxxovy sólové prvotiny Metamatic z roku 1980.

02426715.jpeg

Mezi další exkluzivní jména pak patří mimo jiné producenti Morphosis, Space Dimension Controller, Kassem Mosse, Andy Stott, Addison Groove, 2562 nebo Sepalcure. Všichni bez výjimky totiž nepřijedou do Krakova jako DJové, ale se svým vlastním materiálem, který představí na jedné ze dvou nocí pojmenovaných Mutations. Ty budou mít podtitul Techno Rebels, respektive Overload, a uskuteční se v pátek a sobotu v prostoru Teatr Laznia Nova. Podobně speciální bude i středeční vystoupení zástupce labelu Raster-Noton Davida Letelliera, který se svou kapelou živě odprezentuje letos vydané třetí album pod pseudonymem Kangding Ray.

02366171.jpeg

Výjimečné ovšem tradičně budou i prostory, ve kterých se některé z koncertů uskuteční. Již zmínění Deaf Center a Ricardo Villalobos s Maxem Loderbauerem vystoupí v kostele sv. Kateřiny. Závěrečný hlavní nedělní program pak bude hostit síň krakovské filharmonie. Své nové album Glimmer představí polský skladatel Jacaszek, propojující moderní klasiku s ambientem, a krakovský symfonický orchestr zde odehraje útržky z tvorby skladatelů Henryka Góreckiho a Arvo Parta.

A to samozřejmě zdaleka není všechno. Na jednotlivé dny rozčleněný kompletní program letošního ročníku festivalu Unsound lze nalézt na oficiálních webových stránkách unsound.pl. včetně detailních informací o všech vystupujících. Jestli se letos mezi 9. a 16. říjnem chystáte do Krakova vypravit, s nákupem lístků neváhejte. Minimálně cenově výhodnější celofestivalové a víkendové pasy se mají tendenci velmi rychle vyprodávat. A pokud už máte ten svůj v kapse, tak příjemné užití krakovského Šoku z budoucnosti!

Spustit audio