Berlin Festival: Na Tempelhof!

30. srpen 2011

9. a 10. září se uskuteční další ročník Berlin Festivalu. Letos se sice nemůže pochlubit žádným doopravdy exklusivním headlinerem, ale přesto nabídne celou řadu kvalitních interpretů.

Letiště Tempelhof fungovalo od počátku dvacátých let dvacátého století. Kvůli enormnímu vytížení bylo ve 30. letech přestavěno v megalomanském stylu jako celá řada jiných staveb, které měly symbolizovat velikost 3. říše – ve své době také bylo největší souvislou budovou na světě. V centru pozornosti stálo ale hlavně za berlínské blokády na přelomu let 1948 a 49, kdy sloužilo jako součást známého leteckého mostu.

Dnes už na Tempelhofu letadla nepřistávají, ale i přes nátlak developerů se zdá, že památkově chráněná půlkruhová budova i přilehlá travnatá plocha budou zachovány v původním stavu. Právě v takto unikátním prostředí našel své útočiště Berlin Festival. Letos se v jeho programu neskvěje tak exkluzivní jméno, jakým byla před rokem třeba švédská šamanka Fever Ray, která zde odehrála jeden z mála loňských koncertů. Přesto nabízí během dvou dnů solidní selekci vystupujících. Organizátoři se také zjevně poučili ze zmatků, kdy museli kvůli nadměrnému hluku v pozdních hodinách ze dne na den pozměnit sled vystoupení. Noční program tak pro letošek přesunuli z letiště do klubu Xberg nacházejícím se ve stejnojmenné berlínské čtvrti na břehu řeky Sprévy.

00736935.jpeg

Celý program festivalu odstartuje v pátek ve dvě hodiny odpoledne britská hudební „shooting star" James Blake. Následovat budou namátkou The Rapture, Austra, Santigold, HEALTH, CSS, Battles, Hercules & Love Affair a dvacetiletou Screamadelicu přehrají skotští Primal Scream.
V sobotu se pak na Tepelhofu představí The Black Angels, Mogwai, tUnE-yArDs, Beirut, Mount Kimbie nebo belgičtí dEUS. A zatímco o páteční noci na Kreuzbergu bude oblažovat své auditorium třeba Diplo, tak čekání na nedělní svítání zkrátí legendární hiphopeři Public Enemy.

02249911.jpeg

Umístění akce do centra města (letiště Tempelhof se nachází pár desítek metrů od stanice metra) navíc dává návštěvníkům možnost strávit plnohodnotně i čas před začátkem koncertů, popřípadě po jejich skončení. Pokud máte chuť na kvalitní hudební kebab, dostavte se na Berlin Festival, který proběhne 9. a 10. září.

autor: opí
Spustit audio