Creepy 2014: Vsaďte si, komu to letos nejvíc najede

24. červen 2014

Kutnohorský festival Creepy Teepee, který letos začne 11. července, nemá ve zvyku vozit velká jména, uspokojí spíš hledače talentů a fanoušky, kteří si z chaosu současné produkce rádi vyzobávají svébytné a originální projekty. Přesto se letošní ročník přehlídky může kromě dosud neznámých hudebníků chlubit i trojicí jmen, které můžeme považovat za špičku současné nezávislé hudby.

Indie rocková kapela Real Estate letos sbírá pozitivní ohlasy na svoji třetí desku Atlas, zatím ale nemáme zprávy o tom, že by se skupina chystala vystoupit v České republice. Kutnohorský festival Creepy Teepee ovšem nabízí srovnatelnou náhradu – na přehlídce totiž vystoupí člen Real Estate Matt Mondanile, který měl pod svojí přezdívkou Ducktails vystoupit už loni v žižkovském klubu Final.
Ke koncertu nakonec z technických důvodů nedošlo, Mondanile tedy má České republice co splácet. Na Creepy bude mít poměrně jednoduchý úkol – ukázat, že jeho sólový projekt, který naposledy uchvátil milovníky psychedelického kytarového popu deskou The Flower Lane, není o nic horší než tvorba jeho slavnější skupiny Real Estate.

Dramaturgická rozkročenost Creepy Teepee je proslulá, kdyby ale někdo přece jenom pochyboval o tom, že organizátoři nemají žádné žánrové hranice, vyvede je z omylu rapper Le1f, jedna z největších současných hvězd jiného hip hopu a muzikant, který je společně s Mikkym Blancem nejvýraznějším zástupcem LGBT menšiny v jinak stále ještě homofobním hiphopovém světě. Newyorský rapper Le1f debutovou desku ještě nenatočil, letos mu ale vyšlo EP Hey a reakce magazínu Pitchfork byla jasná – Le1f je fantastický rapper a ani zdaleka nepůsobí jako zelenáč.

Jasně největším jménem na festivalu, který se jinak dlouhodobě soustředí na nejčerstvější objevy, je zpěvačka a skladatelka Julia Holter. Holter, která loni představila svoji desku Loud City Song na polském festivalu OFF nebo na Slovensku, patří k nejoslavovanějším hudebnicím současnosti. Svoje kořeny má v experimentální muzice, ambientu a lo-fi, postupem času se ale klasicky vzdělaná hudebnice dostala k opojné fúzi indie popu, jazzu a sofistikovaným ozvukům klasické hudby.

02949656.jpeg

Creepy Teepee není možné redukovat na známá jména a často se stává, že hudebníci, které dramaturgové z kolektivu A.M.180 vyberou do programu, dosáhnou větší popularity až v následujících letech. Nejzajímavější na celém Creepy tak bude sledovat, kdo z dosud neznámých producentů nebo kapel vystřelí k větší popularitě, a kdo nakonec zapadne. Můžete si vsadit – kompletní program letošního ročníku Creepy, který se v Kutné Hoře odehraje od 11. do 13. července, najdete na webu www.creepyteepee.org.

03151283.jpeg
autor: Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka