Denovali Swingfest: Abstrakce, avantgarda a experiment

21. září 2011

Hudební festivaly mívají podoby různé. Od těch několikadenních megalomanských s desítkami stageí a desítkami tisíc návštěvníků, přes komorní akce se dvěma či třemi pódii a striktně limitovanou kapacitou, až po zcela specifické svátky hudby, které se svým lineupem a organizační strukturou vymykají zavedené představě o tom, jak by měl „správný“ hudební festival vypadat.

Jedním z takových hodně speciálních, nebo chcete-li tak trochu jiných festivalů, je i německý Denovali Swingfest, který pořádá stejnojmenné vydavatelství Denovali Records, jehož domovem je spolková republika Severní Porýní-Vestfálsko. Během tří dnů, o víkendu mezi 30. zářím a druhým říjnem, se na jedné jediné stagei umístěné v prostoru budovy Weststadt Halle v samotném centru Essenu představí celkem 21 kapel a projektů – každý den sedm, přičemž valná většina z nich má společné to, že jim jejich nahrávky vycházejí právě u zmíněného labelu. Druhým společným znakem je pak jejich žánrové vymezení, které by se dalo ohraničit styly free-jazz, dark ambient, drone, noise a modern classical. Nebo, chcete-li trojčlenkou pojmů abstrakce, avantgarda a experiment.

Teď nastal ten pravý čas zkonkretizovat letošní line-up, který je pro milovníky zmíněných žánrů opravdovou pastvou pro oči a doufejme, že se o prvním říjnovém víkendu promění i v pastvu pro uši. Posuďte sami: jedna z hlavních akvizic labelu Kranky – kritikou i posluchači adorovaný producent Tim Hecker propojující abstraktní elektroniku s noisem a ambientem, nekompromisní drone-metaloví experimentátoři Sun O))), německé legendy dark-jazzu Bohren & Der Club Of Gore a jejich mladší holandští následovníci Kilimanjaro Darkjazz Ensemble nebo legenda na poli dark ambientu, droneu a field recordings, audiovizuální umělec Thomas Köner.

02425155.jpeg

Co se týče zemí, tak vedle vcelku logické německé nadvlády celkem šesti domácích projektů je na letošním Swingfestu dvakrát zastoupena Itálie, Velká Británie a USA a hned třikrát potom Kanada s Francií. Kromě vancouverského rodáka Tima Heckera se představí ještě darkambientní producent AUN a také ambientně-drone-doom metalové duo Nadja. Z Francie pak přijedou neoklasičtí Les Fragments De La Nuit, krautrockově darkjazzový Dale Cooper Quartet a konečně instrumentálně ambientní snílci Crëvecoeur. Line-up pak ještě doplňují švédští September Malevolence a polský Contemporary Noise Sextet.

02102297.jpeg

Essen sice není od českých hranic zrovna co by kamenem dohodil, nicméně je to na druhou stranu ještě pořád Německo. A hlavně, kdybyste byť jen polovinu interpretů, kteří se na Denovali Swingfestu představí, chtěli letos (nebo koneckonců i jakýkoliv jiný rok) vidět naživo, nestačilo by vám k tomu ani procestování celé Evropy. V Essenu budou všichni krásně pohromadě, během tří dnů na jediné stagei, takže se člověk navíc nemusí bát jakéhokoliv překrývání. I tím je Denovali Swingfest speciální. Ostatně, vždyť jsem to říkal – tak trochu jiný festival.

Spustit audio