Divadlo evropských regionů

20. červen 2011

21. června začne v Hradci Králové 16. ročník Divadla evropských regionů, festivalu s mezinárodním zastoupením a mezinárodní prestiží. Jako každý rok se největší středoevropská divadelní přehlídka koná posledních deset dnů sezony, během kterých proběhne kolem 220 představení.

Dramaturgie festivalu není nijak speciálně profilovaná, cílem je přivézt to nejlepší, co se za prošlou sezonu urodilo a na co také dosáhne festivalový rozpočet. Do Hradce se i letos sjedou významná jména evropského divadla. Ze zahraničních hostů je to především Divadlo na Tagance Moskva, které přiveze Brechtova Dobrého člověka ze Sečuanu v režii dnes už legendárního Jurije Ljubimova.

Dále samozřejmě Irina Brook, dcera světoznámého režiséra Petera Brooka, se svou adaptací Cervantesovy klasiky pod názevem Somewhere…La Mancha. Další soubory přijedou z Dánska, Polska, Belgie nebo Španělska.

Celé město Hradec Králové každoročně festivalem doslova žije, divadlo totiž zaplní nejen kamenné scény, ale i náměstí, ulice a parky. Má bohatý Open Air program, který letos pojí téma utopie prostoru. Návštěvníci by tedy měli poznat město tak, jak se jim to za „běžného provozu“ nestane.

00954122.jpeg

Na Velkém náměstí vyroste jurta, kterou navrhl Jakub Štěpán a na niž byly použity asi dva tisíce pneumatik. Ta bude sloužit jako stage s kapacitou 120 diváků a také jako festivalový „meeting point“.

Open Air je doslova přeplněn. Kromě divadla jde o koncerty, výstavy, různé instalace, fotografické workshopy nebo diskuzní fóra. Úvahy na téma utopie prostoru bude přenášet také speciální vysílání Radia Utopia.

Společnost a veřejný prostor je jedním z ústředních témat prací berlínského performera a režiséra Marolda Langer-Philippsena. Ten se zabývá sociálním a senzorickým media-designem a time-based Arts. Jeho projekty využívají internet, živá vystoupení nebo třeba i rozhlasové vysílání.

Zajímavé bude určitě nové představení Divadla DNO Hospodin aneb Kdopak by se Boha bar, které bude putovat po hradeckých hospodách. Těšit se můžeme i na VOSTO5 a jejich Teatromat, Novou síť, Divadlo Bufet nebo Divadlo DISK. Open Air ale zahrnuje dalších víc než 130 představení a projektů.

Přesný program festivalu hledejte na www.klicperovodivadlo.cz a samozřejmě nezapomeňte na vysílání Radia Wave, které vám přinese o festivalu podrobné informace. V pátek 23. června uslyšíte celou Odpolední session živě přímo z Hradce.

Spustit audio