Donaufestival: 10 let experimentů

23. duben 2014

Dva víkendy na přelomu dubna a května patří v dolnorakouském městečku Kremž už tradičně Donaufestivalu – přehlídce alternativní hudby, divadla, filmu a výtvarného umění. Desátý ročník během šestidenní přehlídky (25.–26. 4. a 30. 4. – 3. 5.) přivítá jména jako Peaches, Jon Hopkins, Dean Blunt, Jeff Mills či Bill Orcutt.

Letošní pokračování proběhne v duchu oslav desátých narozenin festivalu, který se za dekádu své existence etabloval do role jedné z nejzajímavějších přehlídek ve střední Evropě. „Před deseti lety jsme se pokusili stvořit nový model festivalu, který respektuje ideje a potřeby nových uměleckých forem a na druhou stranu se zajímá o jejich sociální kontext. Naším cílem bylo přehodnotit a znovu definovat roli uměleckého vyjádření,“ vysvětluje v manifestu umělecký ředitel Tomas Zierhofer-Kin a připomíná, že dekáda Donaufestivalu byla také v duchu vzájemného pronikání jednotlivých uměleckých disciplín. Na dva víkendy (doplněné letos ještě o první máj) ožije vždy malebná Kremž výstavami v galeriích, performancemi ve veřejném prostoru a samozřejmě bohatou koncertní nabídkou, která drží prst na tempu doby aktuálních trendů.

Na co z hudby se můžeme těšit? Pátek bude ve znamení současné elektroniky – v bývalém minoritském kostele v centru městečka představí Robert Henke (alias Monolake) svůj aktuální multimediální projekt Lumiére, který kombinuje laserové obrazy a experimentální dub techno. V prostorách místního výstaviště odstartuje večerní program producent Roly Porter se svým temným ambientem inspirovaným subsonickými exkurzemi dubstepu. Na programu jsou i v Čechách dobře známý mág Jon Hopkins, analogový fetišista Oneohtrix Point Never nebo němečtí klasikové inteligentní elektroniky Mouse on Mars.

03052937.jpeg

Hlavním tahákem sobotního odpoledne je soulový zpěvák Dean Blunt, který rád svoje intimní písničkářství posouvá do hájemství bass music či free jazzu – ostatně v odsvěceném kostele ho mají doprovázet dva saxofonisté. Do světa současného temného techna nakaženého industrialem zavede posluchače Vatican Shadow a pak už ale bude čas na jednu z hlavních hvězd festivalu – detroitského inovátora techna Jeffa Millse, zakladatele kolektivu Underground Resistance.

Čtěte také

Druhý týden letošního Donaufestivalu začne už ve středu, kdy svoje dronové symfonie rozezní v kostele Tim Hecker. V projektu Body/Head se představí Kim Gordon ze Sonic Youth, svým hlučným industriálním rapem rozhýbou hlavní sál clipping. a po nich bude ještě následovat noiseová seance s Pharmakon a duchařská elektronika Forest Swords.

03106917.jpeg

Na prvního máje odstartují program australský kytarista Oren Ambarchi a kolážista fetišů minulosti James Ferraro. Ve večerním programu se pak ještě představí art-rockoví Xiu Xiu, v Japonsku usazená transgender umělkyně na poli klubové hudby Terre Thaemlitz alias DJ Sprinkles a nebo nový objev alternativního R&B – zpěvačka Kelela. O půlnoci se pak na místo činu vrátí kanadská hudebnice Peaches, která v Kremži už vystupovala několikrát a stala se něčím jako mentorkou festivalu. Tečkou čtvrteční noci bude queer rapper/ka Mykki Blanco.

Poslední dva dny programu vystoupí například velký objev techno scény Samuel Kerridge, legendární kytarový experimentátor Bill Orcutt, dvojice Teho Teardo & Blixa Bargeld a nebo droneový mág Stephen O’Malley známý z kapely Sunn O))). Milovníci experimentální a alternativní hudby si v Kremži letos znovu přijdou na své.

autor: Karel Veselý
Spustit audio