Donaufestival bude přestavovat svět s Grouper nebo Arcou

23. duben 2015

Dva víkendy na přelomu dubna a května patří v rakouském městečku Kremže na Dunaji už tradičně Donaufestivalu – přehlídce alternativní hudby, divadla a výtvarného umění. Heslem 11. ročníku je přestavba světa a v šesti dnech se zde představí široké spektrum současných muzikantů či performerů, kteří naplňují ideu umění jako propagátora nových forem lidské existence.

Těžištěm programu jsou pochopitelně hudební koncerty. První víkend dorazí do rakouského městečka nedaleko od moravských hranic třeba postrockové legendy Godspeed You! Black Emperor, mathrockoví klasikové Battles nebo loňský objev Gazelle Twin. V unikátních prostorách minoritského kostela pak budou své zvukové meditace rozehrávat Grouper nebo Stars of the Lid. Večerní taneční seance ve dvou sálech kremžského výstaviště budou ve znamení současného techna s Powell, patten, Jamesem Holdenem nebo umělci z labelu Opal Tapes.

donaufestival Trailer 2015 from NÖ Festival und Kino GmbH on Vimeo.

Čarodějnice a první máj zde v druhém víkendu oslaví elektronický mág Arca, který dorazí i se svým dvorním vizualistou Jesse Kandou. Chybět nebudou ani postmetaloví Botanist, klavírista Nils Frahm a také klasikové experimentální elektroniky Autechre nebo Ryoji Ikeda. Zapomenout ale nemůžeme ani na Holly Herndon, Jam City, Bena Frosta nebo třeba Carter Tutti Void. Pořád jsme ale jmenovali jen asi čtvrtinu z padesáti jmen, jejichž hudba bude na Donaufestivalu ke slyšení.

03163829.jpeg

Na své si přijdou i milovníci současného umění – svoji retrospektivu zde uvede švýcarská vizuální umělkyně Pipilotti Rist, k vidění bude americký performer Michael Portnoy a návštěvníci dostanou šanci vstoupit do instalace umělecké skupiny Rimini Protokoll. Tato část festivalu se odehrává v pěti galeriích rozesetých po kouzelném městečku na břehu Dunaje.

Donaufestival, Krems an der Donau (24.–26. dubna, 30. dubna2. května 2015)
http://www.donaufestival.at/

„Pozvání na letošní ročník dostali umělci, jejichž dílo má potenciál posilovat porozumění našemu světu, atakovat konvence, ale také disponuje silou evokovat nové utopické modely myšlení a zážitků,“ píše ve festivalovém úvodníku umělecký ředitel festivalu Tomas Zierhofer-Kin. Tematická uzavřenost a neochota dělat při sestavování programu kompromisy udělala z Donaufestivalu v středoevropském prostoru výjimečnou událost a i její 11. ročník slibuje neopakovatelné zážitky, dodávám já.

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.