Hip Hop Kemp oslavil jubileum

23. srpen 2011

Když se to narodilo, bylo to takové malé nic. Do hrsti se to vešlo. Ale protože to mělo stage a pár kapel, uznali jsme, že je to festival. A protože máme rádi rap, dostal jméno Hip Hop Kemp. Letos tenhle drobek slaví už desáté narozeniny a za ta léta vyrostl. Letos až k návštěvnosti kolem 25 000 lidí.

Ty otravné řeči babiček a tetiček, jak si vás pamatují „ještě takovéhle“, časem začnete používat taky. Možná smutná pravda... Stárnete a věci kolem vás se mění, rostou s vámi. Když se pak na chvíli zastavíte, zamyslíte a ohlédnete, zjistíte, jak moc se změnilo, a začnete taky pronášet podobné patetické fráze, které každého otravují. Vás ta zjištění ale skutečně překvapila.

Když Hip Hop Kemp v roce 2001 odstartoval, bylo to jako zjevení. Festival s rapovou hudbou... „Uaaaaa!!“ znělo fanouškům hlavou... Tři dny koncentrované slasti!

Historické maximum Zdá se to jako před pár měsíci, ve skutečnosti je to ale deset let. Festival se zatím stal pevnou součástí kalendářů mnoha fanoušků černé hudby. Letos více než kdy předtím. Podle oficiálních údajů do Hradce mezi 18. a 20. srpnem dorazilo kolem 25 000 návštěvníků. Slušná narozeninová oslava.

Rozhodně je co slavit. Babs a Affro s týmem vybudovali festival z nuly, na modré a potom zelené louce pardubických a hradeckých koupališť. Nakonec se místem úkrytu staly hangáry lokálního letiště v Hradci Králové. Tam také festival oslavil své jubileum.

00976917.png

Rekapitulujeme Line-up byl daný dlouhé měsíce dopředu. „Desátý ročník bude rekapitulovat ve společnosti headlinerů uplynulých let,“ znělo už loni z úst pořadatelů. A program byl vážně téměř kompletní. Nechyběli DJ Vadim a Yarah Bravo, kteří jsou něco jako kmotřenci festivalu, Looptroop Rockers, kteří byli prvními z velkých hvězd festivalu, anebo polovina na několikrát dovážených Non Phixion, rapper Ill Bill, který vystupoval ve společnosti jedi-mind-trick Vinnieho Paze.

Mix okořenili také M.O.P., jejichž vystoupení uzavíralo Kemp roku 2007, a dvojice Method Man & Redman, která byla zlatým hřebem naopak letos.

02416276.jpeg

Trochu mi v line-upu popravdě chyběli třeba The Roots, jejichž vystoupení z roku 2008 patří bezesporu mezi to nejlepší, co kdy Česká Republika mohla vidět, někdo další ze členů Wu-Tang Clanu nebo Masta Ace, který obyčejně do stabilního rekvizitáře Hip Hop Kempu patří, ale letos chyběl. Stejně tak nebyli objednáni bývalí headlineři jako Dilated Peoples, Bahamadia, Lady Sov a chybělo i pár dalších. Škoda.

Co rozhodně scházelo, byl nějaký zlatý hřeb, na který všichni vážně dlouho čekali. Nečekaný knockout na závěr, ze kterého se všichni posadí na zadek. Nepřišel – nebo ne tak úplně.

Odd Future tak trochu odd Dorazili třeba OFWGKTA alias Odd Future. V čele s Tylerem, The Creatorem. Aktuálně jedna z nejžádanějších kapel současnosti. Parádní záležitost, která byla výrazným osvěžujícím momentem letošního programu. Ale skupince dvacetiletých floutků, kterým je všechno jedno, chyběl ten správný drive. Tyler je osobnost, jejíž pronikavý hlas vás zaujme a polapí, ale nějaké frontmanství mu je cizí, a tak nesourodý rozervaný punkový koncert bylo zajímavé sledovat, trochu nudnější prožívat. Rozhodně však velké plus programu. Dalšími takovými byli například vynikající beatboxer Eklips nebo mladíci Pacific Division (Pac Div) z Los Angeles.

02416310.jpeg

Pharoahe Monch sice legendární Simon Says nevynechal, ale závěrečná skladba vystoupení zazněla 30 minut po jeho začátku.

Staří známí v čele s M.O.P. a dvojkou Meth & Red zajeli osvědčenou klasiku, která funguje i za podzimních deštivých večerů, a podobně se představili také francouzští instrumentalisté Hocus Pocus. Skvěle se vzpomínalo s Looptroop, kteří (kromě jarní zastávky) v republice pár let nevystupovali.

Back in the days, jako bys byl děda Otázkou proto zůstává, jak moc se Kemp chce ohlížet a vzpomínat? Uzavřel letošním mohutným retrospektivním line-upem jednu dekádu a začíná novou éru? Doufejme, ale jako návštěvníci nemáme vyhráno.

Rekordní návštěvnost organizátory utvrdila, že nešlápli vedle. Nutno uznat, že program fungoval. Šlapal a ohromná masa obecenstva se bavila. Stále mě ovšem hryže, že byl sestaven hlavně z dnes už starých známých a vedle zajímavých Odd Future, trojice Randome Axe (Guilty Simpson, Sean Price, Black Milk), Suffa Daddyho, Homeboye Sandmana nebo rapperů Pugs Atoms, Junior a zpěvačky Grazielly, kteří přijeli s DJ Vadimem, a pár dalších jsme jeli ve starých kolejích.

Problémem českých festivalů – stejně tak často publika – je především v setrvačnosti, se kterou fungují. V zajetých principech, které se nemění. Proto jsou každoročně za hvězdy označováni The Prodigy, Chemical Brothers nebo dokonce, promiňte mi ten výraz, otravní Kosheen a jim podobní, kteří zajistí, lidově řečeno, hodně muziky za málo peněz.

Hip Hop Kemp letos bilancuje. Ve všech významech tohoto slova. Doufejme, že se překlopí na tu správnou stranu a příští rok (a další) nebudou headlinery třeba opět M.O.P. I když letos mají vydat novou desku.

autor: Pavel Cyprich
Spustit audio