MELT! ...a nakonec vyšlo slunce

21. červenec 2009

"Snad má magie pomůže tomu, aby se na Melt! podívalo i slunce," volně parafrázuji slova Patricka Wolfa. Poté zazpíval Magic Position, závěrečnou skladbu svého vystoupení, a v jejím průběhu skutečně osvítily sluneční paprsky zpěvákovu nahou hruď. Prostor mezi gigantickými těžebními stroji jako by byl pro zázraky stvořený.

Když se někdo týden před ostrým startem festivalu Melt! podíval na jemu příslušející internetové stránky a neměl ještě objednaný lístek, zákonitě musel zamáčknout nejednu slzu. Zvlášť poté, co nahlédl i do programu. Vyprodáno! Poprvé v dvanáctileté historii tohoto svátku hudby. Zářnou plejádu interpretů si tak mohlo vychutnat třicet tisíc vyvolených, právě tolik lidí byli organizátoři ochotni do areálu zvaného Ferropolis vpustit.

NECHCETE ČÍST? POSLECHNĚTE SI CELOU REPORTÁŽ!

Jejich tah ale musel každý z přítomných jedině kvitovat. Ačkoli je celý areál zahrnující kempy a parkoviště poměrně rozlehlý, místo nejdůležitějšího dění projdete během deseti minut klidnou chůzí. Zmíněný počet byl tak akorát na hranici únosnosti. Na bier se prakticky nečekalo, kebab vám vložili do ruky po čtvrthodince čekání ve frontě.

00962337.jpeg

Jeden přehmat se ale na druhou stranu organizátorům povedl hned zkraje. Umístění jednoho ze zásadních klenotů pátečního programu The Gossip na vedlejší stage znamenalo pro davy příznivců pouze tlumený poslech z povzdálí, prostor pro diváky totiž s ohledem na bezpečnost rozskákaného obecenstva ochranka uzavřela. Dochvilným se naopak dostalo energií nabitého vystoupení Beth Dito a spol. Převážně hity z nové alba Music For Men Beth podala s takovou suverénností, že jste jí museli odpustit i trochu neposlušnou intonaci při první skladbě. Poté už ale mašina dosedla pohodlně na koleje a neohroženě se řítila vpřed.

Dámy vůbec vládly prvnímu dni. Druhý vrchol totiž připravila další charismatická zpěvačka Alice Glass z Crystal Castles. Elektronici z Toronta začali jako jedni z mála s lehkým zpožděním. Zvukaři nejspíše slyšeli zvěsti, kterak Alice devastovala techniku na pódiu, když nebyla spokojena se zvukem. Ve strachu o svůj aparát připravili živnou půdu koncertu, po němž jste si museli přepočítat všechny kosti v těle a důkladně vyždímat pivo z oblečení. Ke cti Crystal Castels slouží i fakt, že se nenechali rozhodit trochu pomateným publikem, které si je spletlo se Simian Mobile Disco a dožadovalo se hitu We Are Your Friends.

00962338.jpeg

Ve stínu těchto dvou vystoupení tak své umění předvedli i takové veličiny jako Royksopp, Klaxons nebo jinak také velmi příjemní Cold War Kids, Foals se pro jistotu na poslední chvíli omluvili.

Po noční deštivé nadílce se o sobotním večeru festival pomalu začal sunout k dalším slibovaným vrcholům. Bahnivé lázně se nekonaly, a to díky štěrkovému podkladu areálu a vybetonovaným prostorům před pódii, nehledě na dvě kryté stage. Z kempu a z parkoviště se navíc návštěvníci linuly po asfaltových chodnících, pokud tedy nevyužili komfortu speciální autobusové linky.

Solidní vystoupení, která měli na svědomí například The Wedding Present nebo Caribou připravily návštěvníky na další koncerty spadající do kolonky "povinné". Animal Collective svým hodinovým nepřerušovaným setem s obří videoprojekcí za zády dokázali zklidnit i jinak pověstně divoké německé publikum a svou vizí budoucnosti popu nechali každého z přítomných váhat, na které planetě, že se to vůbec nachází.

00962345.jpeg

Po trochu fádních francouzských Phoenix usedli do klubovek všichni severští bohové, protože v noci ze soboty na neděli se chystala vikingská výprava ve společnosti Fever Ray. Karin Drejer Anderson odsloužila v mlžném oparu s blikajícími pokojovými lampičkami na pódiu mši, jíž vzdala úctu samé podstatě pohanství. Z konsternace nedokázaly vytrhnout ani s postupující nocí stále se rozrůstající zástupy opilců, kteří měli potřebu i na niternou zpověď této Švédky reagovat pogováním, popřípadě aspoň procházením se mezi diváky.

A nakonec vyšlo slunce! Zázračné dítě Patrick Wolf otevíral nedělní program na hlavní stagi, a postaral se tak o ne třešničku, ale pořádný cukrkandl na meltím dortu. Show plnou obskurních obleků si vzhledem k brzkému startu poslechli pouze ti, kteří o ni měli zájem. Takže, konečně koncert bez neustálého hopsání a narážení těl alkoholem a jinými látkami omámených festivalových pařičů. Patrick předvedl svou hudební genialitu nevídaným způsobem. Střídání několika nástrojů se dá od multiinstrumentalisty jeho formátu očekávat, ale čistota zpěvu se podobala téměř playbackové dokonalosti.

00962362.jpeg

Tak proběhl barvitý víkend v blízkosti Gräfenheinichenu. Fádní krajina, kde největším kopcem je možná tak krtinec na některé zanedbané zahradě má poklad v areálu Ferroplis. Jednou za rok se za svědectví gigantických těžebních strojů odehraje svátek, který nabídne více než pivo, bratwursty a skákací hrady. Nabídne skvělou hudbu, kterou podtrhne unikátní genius loci.

autor: opí
Spustit audio