Melt! Festival pošestnácté: Klapka, tancujem

29. květen 2013

O německém festivalu Melt! jsem toho už v minulých letech napsal tolik, že mám každým rokem větší a větší obavy ze zbytečného opakování se. Takže než přejdeme k letošnímu programu, jen v rychlosti připomenu, co ve Ferropolis, které je z Prahy blíž než třeba Ostrava, najdete, když se tam mezi 19. a 21. červencem vypravíte.

Výjimečný areál s obřími těžebními stroji na jezerem oblévaném poloostrově, skvělou party atmosféru, vychytanou organizaci, limitovanou kapacitu dvaceti tisíc lidí, díky které je celkový zážitek ještě lepší, a především line-up obsahující tak jako každý rok i letos jména, která u nás ještě nikdy nevystoupila.

Můžeme začít třeba Flying Lotusem, který se České republice vyhýbá jak čert kříži, o čemž jsme se u nás na Radiu Wave přesvědčili na vlastní kůži vloni na podzim. Po Evropě toho Steven Ellison během léta moc neodehraje a zatím to vypadá, že na Melt!u bude našim hranicím letos nejblíž. Podobně jako James Blake, který sice, kromě dalších, od České republiky vzdálenějších evropských destinací, vystoupí ještě v srpnu na rakouském FM4 Festivalu, ten je ale o poznání masovější akcí.

02896621.jpeg

Největší dámskou star pak bezpochyby bude mladá newyorská rapperka Azealia Banks, která na letošní rok připravuje debutové album Broke with Expensive Taste. Superkapela Atoms for Peace nebo švédské sourozenecké duo The Knife sice zahrají také na trenčínské Pohodě, respektive ostravských Colours, pokud se ale vydáte na Melt!, budete je mít obě hezky pohromadě. A velkým tahákem bude pro mnohé určitě i britské enfant terrible uplynulé dekády Pete Doherty, který ve Ferropolis, tedy pokud se vyškrábe na pódium, odehraje se svou kapelou Babyshambles premiérový koncert od roku 2010.

Našlapáno před pódiem bude mít určitě i on/ona Mykki Blanco nebo francouzský režisér a v posledních letech také hudebník Woodkid, který po skvělých singlech Iron a Run Boy Run letos konečně vydal i debutové album The Golden Age. Hlavní slovo ale bude mít samozřejmě opět taneční elektronika. S letošní novou deskou Amygdala se na Melt!u představí například DJ Koze, legendární hamburský minimal producent, který o sobě dal dlouhohrajícím releasem naposledy vědět před osmi lety, milovník tří- a vícehodinových setů James Holden nebo Julio Bashmore. Zkrátka ale nepřijdou ani fanoušci dvojčlenných projektů.

02896646.jpeg

Ve Ferropolis letos vystoupí jak Mount Kimbie, kterým vyšlo u labelu Warp Records na konci května druhé řadové album, tak zbrusu nový projekt Olafa Bendera s Carstenem Nicolaiem, kteří si dohromady říkají Diamond Version, Jimmy Edgar s Machinedrumem coby duo Jets nebo producenti Blawan a Pariah vydávající společně pod aliasem Karenn.

Jestli stále ještě váháte, zdali se v polovině července do Železného města vydat, navštivte webové stránky festivalu, kde samozřejmě najdete kompletní line-up s veškerými dalšími nezbytnými informacemi. Příliš dlouho už byste nicméně s rozhodováním otálet neměli. V loňském roce totiž Melt! hlásil vyprodáno už v průběhu května.

Melt! Festival 2013 (Německo, Gräfenhainichen, 19.–21. červenec)

Spustit audio