Nemáte rádi festivalové tlačenice? Zkuste Pelhřimovy, Besedu nebo Vincenta

22. červen 2015

Velkým letním festivalům se na Radiu Wave věnujeme pravidelně, nezapomínáme ale ani na ty menší přehlídky, které kvalitou programu ty větší často předčí. Podívejte se na tipy na ty nejzajímavější menší festivaly v České republice.

Sezona malých festivalů, která běží paralelně s těmi největšími přehlídkami, začne z pohledu Radia Wave 27. června, kdy se na hradě Rabí koná příznačně nazvaný Ruin Fest. Jednodenní série koncertů může na první pohled působit nenápadně, ze známějších jmen na Ruin Festu zahraje jenom kapela 100°C, je to ale ideální místo pro fanoušky talentového pořadu Radia Wave Startér. Ti totiž uvidí hned tři projekty, které se v naší soutěži objevily – kytaristu The Android Angel, pražskou kytarovku I Love You Honey Bunny a sušickou stonerrockovou skupinu Rest In Haste. Pokud si ke koncertům přidáte i prohlídku hradu, může jít o ideální začátek festivalové sezony v klidném tempu.

Čtěte také

Festival s asi nejlepším názvem v České republice, totiž luhačovický Luhovaný Vincent, startuje 10. července a potrvá tři dny. Vincent se prezentuje jako multižánrový festival pro všechny lidi mladé duchem a programová skladba mu dává za pravdu – přes den na návštěvníky čeká kombinace filmů, výtvarných instalací nebo autorských čtení, každodenní program pak zakončuje série koncertů. Z těch nejzajímavějších stojí určitě za zmínku dvojice maskovaných polských producentů RSS Boys, kterou jste mohli vidět na devátých narozeninách Radia Wave na začátku tohoto roku. Přidají se k nim alternativní hiphopeři Kyklos Galaktikos nebo experimentátoři Kaplan Bros.

03382428.jpeg

Jeden z vrcholů celého léta se určitě odehraje pod hlavičkou festivalu Pelhřimovy, který pod patronací Bratří Orffů vstupuje do druhého roku existence. Hlavní hvězdou festivalu, který se odehraje od 24. do 26. července, je bezesporu anonymní norský producent Henrik The Artist, který navazuje na křiklavě barevnou taneční elektroniku kolektivu PC Music a momentálně patří k nejoceňovanějším mladým talentům na scéně. Doplní jej nový projekt slovenského producenta Jonatána Pastirčáka, který odložil letitý pseudonym Pjoni a vystoupí jako Isama Zing. I do podoby festivalu Pelhřimovy zasáhl pořad Startér Radia Wave, který na přehlídku vysílá skupinu Dalekko.

Zatímco Pelhřimovy se teprve propracovávají na hudební mapu letních festivalů, tasovská Beseda u Bigbítu na ní má svoje pevné místo už třiadvacátý rok. Není tedy divu, že se na přehlídku sjíždí prakticky všechny důležité alternativní kapely z Česka nebo Slovenska. Objeví se kapela Deaths, jejíž členové přesídlili z Prahy do Berlína a užívají si pozornosti zahraničních médií, nebude chybět ani shoegazová skupina Divided, Vložte kočku, Monikino Kino, producent Aid Kid nebo třeba slovenská elektronika pod hlavičkou Purist. Na Besedě u Bigbítu bude vůbec překvapivě málo bigbítu – k největším hvězdám totiž patří němečtí Von Spar, kteří kombinují krautrock se synth popem.

03413386.jpeg
autor: Jiří Špičák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.