Nowa Muzyka 2011 – Koncentrace kvality

17. srpen 2011

Loňskou Nowou Muzyku otevírala ve čtvrtek večer sólovým koncertem Lou Rhodes. Letošní šestý ročník pro změnu zahájí znovuobnovení Lamb, aby jej potom v neděli zakončil kostelním koncertem Jamie Woon, respektive duo Mount Kimbie v jazz klubu Hipnoza.

Hlavní program se nicméně bude odehrávat v pátek 26. a sobotu 27. srpna v katovickém hornickém muzeu a stejně jako v minulých letech i tentokrát připravili organizátoři line-up, nad kterým musí srdce všech příznivců současné klubové elektroniky zaplesat blahem.

Největším tahákem bude pro mnohé vystoupení Amona Tobina s jeho aktuální audiovizuální show k novému albu ISAM, o které všichni, co už měli tu čest ji naživo vidět, hovoří jako o dech beroucí pastvě pro oči a uši a dost možná vůbec nejlepším propojení zvuku a obrazu v koncertních dějinách elektronické produkce. Nicméně bylo by krajně nefér upřednostňovat právě u tohoto festivalu jenom jedno jméno – Nowa Muzyka je totiž synonymem vytříbenosti vkusu a také nemalé míry programové exkluzivity. I letos totiž najdete v line-upu hned několik jmen, která se během léta prakticky nikde jinde v Evropě neobjeví.

02344809.jpeg

Jsou to především v letošním roce se na hudební scénu navrátivší warpovské legendy Seefeel, které jste mohli v Evropě vidět naposledy v červnu na holandském festivalu Urban Explorers. Dalším exkluzivním zářezem šestého ročníku Nowe Muzyky bude vystoupení dvojice Ford & Lopatin, která se v Evropě se svým debutovým albem Channel Pressure představí teprve popáté, podobně jako producent Machinedrum s aktuální deskou Room(s). O nic méně výjimečnými jmény letošního programu nejsou ani producenti Jeremiah Jae, Daisuke Tanabe, Lunice nebo Ras G, kteří rozhodně nepatří mezi notorické objížděče letních festivalů.

Festivalový areál se oproti loňsku rozroste o halovou stage umístěnou v prostoru jedné z budov hornického muzea. Letos tak Nowa Muzyka nabídne celkem čtyři pódia, přičemž tři z nich budou mít plnohodnotný celodenní, respektive noční program. Z dalších interpretů budiž jmenováni Instra:Mental, Boxcutter, Lorn, Matias Aguayo, Teebs, Spoek Mathambo, Darkstar nebo Emika. Hlavní stage potom každý den obsadí čtyři vystupující a kromě Amona Tobina to budou ještě například Modeselektor, Apparat Band, Little Dragon nebo Novika & The Lovefinders.

02375050.jpeg

Nowa Muzyka je známá tím, že před kvantitou dává přednost kvalitě. Ani letos nepřesahuje počet vystupujících číslo 40 a pohled na program dává tušit, že vyškrtnout z něj byť jen jediného interpreta bude pro festivalového návštěvníka opět nadmíru těžký a nezáviděníhodný úkol.

Tauron Nowa Muzyka

Spustit audio