Svůj vrchol zažije Creepy Teepee už v pátek s dystopickým popem Holly Herndon

9. červenec 2015

V areálu se nemusíte skrývat před obřími cedulemi sponzorů ani vyhýbat velkým jménům festivalového skanzenu, která z hudební historie křísí nepříliš nápadití dramaturgové. Hudební žánry se tady neřeší – experimentální elektronika si podává ruku s klasickými kytarami, postinternetový rap s post punkem a bezstarostný eskapismus zas s politickou angažovaností. A nemusíte se vůbec stydět, když vám oznámená jména nic neříkají. Pokud chcete naživo slyšet opravdu současnou hudbu, adresa je už sedmým rokem stejná: bývalý pivovar v Kutné Hoře, kam návštěvníci o víkendu 10. až 12. července vyrazí za festivalem Creepy Teepee.

Rokenrolový ansámbl The Shrines přiveze kanadský hudebník vystupující jako King Khan, kterého si zapamatujete nejspíš hlavně kvůli exotickým převlekům. Jeho tvorba sahá od rokenrolu přes soul, funk až po hip hop – ke svému dlouho připravovanému studiovému návratu ho totiž přizval člen legendárního Wu-Tang Clanu, rapper GZA. Na Creepy Teepee bude hrát ale ústřední roli kytarový zvuk, na ten navážou nové objevy domácí nezávislé scény, jako garážoví psychedelici India nebo emo-hardcorová Bezbolestná. Tradičním zástupcem živelného post punku, který na Creepku nemůže chybět, budou letos dánští Yung se členy zatím známějších Ice Age.

Rap je jedním ze současných nejprogresivnějších žánrů, organizátoři festivalu si to dobře uvědomují a jeho nekonečno podob se snaží mapovat. Hip hop už dávno není jenom doménou velkých měst a jejich chudých ghett, ale přesunul se na internet. Tam jsou zbraněmi hypertextové linky nebo streamovací platformy, a proto se tomuto hiphopovému subžánru začalo říkat cloud rap. Tento současný zvuk dobarvený ve videoklipech prostřihy z animé filmů přijede předvést brooklynský kolektiv TTF Gang, který budou v Kutné Hoře reprezentovat rappeři Ver$ace Chachi, SpaceGodWizard a DJ E I G.

Síťovou komunikaci, jež je pro TTF klíčová, na svém posledním albu Platform zkoumá americká elektronická skladatelka Holly Herndon. Motivem její aktuální desky, kde se vedle laptopu odvážila využívat víc i svůj vlastní hlas, je internetová decentralizace. Na neustálý státní dohled, který v Americe zosobňuje bezpečnostní agentura NSA, pak upozorňuje, když odkrývá terénními nahrávkami své vlastní soukromí. Přestože je technooptimistka, chce ve své hudbě ovlivněné minimalismem ukázat také stinnou stránku technologií. Její vystoupení jsou provázaná s vizuálními projekcemi a sama říká, že nemá tolik zkušeností s hraním v otevřených prostorech. Nechme se překvapit, jak bude páteční set Holly Herndon vypadat na hlavním, venkovním pódiu Creepy Teepee. Jedno je jisté, půjde o vrchol festivalu a organizátoři A.M.180 tak jenom potvrzují pozici hledačů současného zvuku.

03394613.jpeg

Čtěte také: Předsedkyně třídy Holly Herndon učí zpívat laptop

autor: Miloš Hroch
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.