Unsound 2015: Koncerty v solném dole i z poloviny utajený line-up

29. září 2015

Třináctý ročník polského festivalu Unsound se pomalu, ale jistě blíží. Od 11. do 18. října letos čeká v Krakově na jeho návštěvníky nejedno překvapení – ne nadarmo je totiž jeho letošní zastřešující téma „Surprise“, které se nepřehlédnutelně prolíná celým týdenním programem.

Že hlásí hudební festivaly „vyprodáno“ během pár minut, aniž by jejich organizátoři zveřejnili byť jen jediné jméno programu, není až tak výjimečná událost. Koneckonců existují i takové, na kterých se člověk dozví line-up, potažmo přesný časový harmonogram až ve chvíli, kdy vejde do festivalového areálu. Krakovský Unsound se ale s letošním zastřešujícím tématem „Překvapení“ (Surprise) rozhodl zajít v utajování vystupujících ještě o krok dál.

Když byl v polovině srpna, společně se zahájením prodeje vstupenek na jednotlivá odpolední či večerní koncertní pásma (festivalové pasy se na začátku června vyprodaly během několika minut), zveřejněn letošní program, téměř polovina interpretů v něm zůstala začerněná. Asi už tušíte, že podobně jako třeba v případě filmových projekcí „naslepo“ to tak i zůstane až do momentu začátku jejich vystoupení.

03361459.jpeg

A které z odtajněných položek line-upu vzbuzují největší očekávání? Vůbec poprvé se představí temný perkusivní producent Shackleton v trojici s kytaristkou a bubenicí z japonské krautrockové skvadry Nisennenmondai. Ve světové premiéře se se svým vlastním materiálem představí jukeová producentka Jlin, která letos uchvátila kritiky dlouhohrajícím debutem Dark Energy vydaným u labelu Planet Mu. Intenzivní sonický zážitek slibuje i kolaborace sólových producentů Rabit a Kuedo, ale bez diskuse nejpřekvapivější zveřejněnou spoluprací je vystoupení techno legendy Surgeona s Colleen Martin aka Lady Starlight. Neboli DJkou a performerkou, která mimo jiné výrazně pomáhala Lady Gaga s návrhy jejích extravagantních kostýmů i celkovou pódiovou prezentací.

Vedle každoročně exkluzivních, často „one time only“ kolaborací je krakovský Unsound známý také speciálními koncertními lokacemi. K již tradičním místům z let minulých, jako je Hotel Forum nebo gotický kostel sv. Kateřiny (kde tentokrát mimochodem odehraje koncert legendární uskupení kolem Davida Tibeta Current 93, a to v 12členném složení), letos přibude především solný důl Wieliczka nacházející se nedaleko Krakova. Jeden z nejstarších solných dolů na světě, jehož počátky se datují do 13. století, je od roku 1978 na seznamu světového dědictví UNESCO. Sahá do hloubky tří set metrů, jeho součástí je i podzemní jezero a pro nesmírnou rozsáhlost se mu přezdívá „Polský podzemní solný chrám“. Kdo z letošního line-upu festivalu Unsound v tomhle výjimečném prostoru vystoupí, nicméně bude jasné až ve čtvrtek 15. října v půl osmé večer. Obě jména jsou totiž v programu, jak už správně předpokládáte, pečlivě začerněná...

03481112.jpeg

Unsound Festival, 11.–18. říjen, Krakov, Polsko

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.