Děti deště ve Špíně: Heavy jako pytel cementu na palici

15. duben 2016

„Chtěli jsme dělat binec, chtěli jsme dělat industriál. Teda já jsem chtěl dělat industriál. Fildovi to bylo jedno,“ vzpomíná kytarista a zpěvák Bugrr na začátky Dětí deště na přelomu milénia, kdy ještě dvoučlenné komando ničilo pódia kolekcí plechů a brusek. V rokenrolovou kapelu se Děti deště vyvinuly prý nějak postupně a rozhodně neplánovaně.

I když se nějaké plechy rozvlnily i na (aspoň prozatím) stále jediné dlouhohrající desce Dětí deště – Love and Piss z roku 2008, byl to podle členů kapely už spíš jen kolorit. „Plechy a kovy mají vyšší frekvence, to člověka rozčiluje. Teď je to hlavně o tlaku, hutnosti. Prostě kytarovej hluk,“ vysvětluje s neskrývaným zalíbením Bugrr.

Příležitost pohovořit s matadory tak zkušenými, jako jsou právě Děti deště, jsme se snažili maximálně vytěžit. Zjistili jsme například, že zatímco Bugrr v mládí obrážel koncerty Tiché dohody a Visáčů, Luděk byl vždycky „zastydlej metalák“ a Filip zase téměř se slzou v oku vzpomíná na pražské zastávky Green Day nebo 2 Unlimited z doby, než ho Bugrr „naučil na lepší muziku“. Probrali jsme vazby na Paprsky inženýra Garina, Atlantic Cable, Perfictos a další projekty, do kterých jsou členové DD namočení, nostalgii po někdejší táborské scéně kolem Sabot i radost z toho, že nové party táhnou podzemní káru dál.

Příjemné bylo mimo jiné zjištění, že dédéčka pořád přistupují k neotesanému rocku stejně přímočaře –„jdeš do garáže, zahraješ, jdeš domů“ – jako zamlada. A přestože tvrdí, že je kapela neustále v rozpadu, pořád se jim daří pravidelně zkoušet. Ještě příjemnější pak byla zpráva, že druhá velká deska, ze které se taky ochutnávalo, je prakticky hotová – je natočeno, smícháno, obaleno a čeká se vlastně jen na reálnou výrobu vinylu. Bugrr, Luděk a Filip přísahali (chtělo by se říct: na smrt Dětí deště), že to musí klapnout do dvou měsíců. Takže helmy nasadit, padají pytle!

Playlist:
Děti deště – Paseka, 2:13 (Silver Rocket, zatím nevydáno)
Květoslav Dolejší – Chytrý texty, 3:48 (Ears & Wind Records)
The Melvins – Eyes On You, 3:24 (Ipecac Recordings)
Kačkala – Dare To, 2:34 (Silver Rocket)
Atlantic Cable – Dig Deeper, 3:19 (samizdat)
Děti deště – Morda, 2:45 (Silver Rocket, zatím nevydáno)
Paprsky inženýra Garina – Get High, 9:22 (Image Studios)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.