Punk a spiritualita ve Špíně: První společné kroky

3. únor 2017

Hergot! konečně nakazil Špínu! Nejen, že se duchovno v různých podobách prohánělo téměř celou stopáží pořadu, ale navíc již nyní lze říci, že to rozhodně nebylo naposledy. Začíná volný seriál, v kterém dojde krom skřípajících kytar i na modlení!

Punková scéna je k organizovanému náboženství tradičně spíš nedůvěřivá, přesto nikdo nemůže popřít, že už v první polovině 70. let založili legendární protopunkovou kapelu Death tři černí baptisté, kteří se za své duchovní podloží rozhodně nestyděli. O necelou dekádu později na ně v křesťanském prostředí nevědomky navázali kontroverzní Scaterd Few, kteří dodnes znějí, vypadají a vůbec působí v kontextu CCM (Contemporary Christian Music) jako pěst na oko.

Alien Kulture, muslimové pákistánského původu, se v Británii chopili kytar v období plném rasisticky motivovaných útoků krajní pravice na kohokoli, kdo měl tmavší barvu pleti. I když po nich zbyla jediná oficální nahrávka v podobě sedmipalcového singlu, stali se o mnoho let později příkladem pro celou rozvíjející se scénu taqwacore, muslimského punku v čele s The Kominas, Secret Trial Five nebo Al-Thawra.

Bad Brains dokázali stejně intenzivně odehrát dvouminutovou sypačku, jako rozvláčnou houpavou rastafariánskou litanii, no a pozadu dlouho nezůstal v kauze punk ani hinduismus. Šušká se, že první pravá hinduistická punková kapela na světě nebyla vůbec z angloamerického kulturního okruhu, ale z Filipín a říkala si The Wuds. Větší spolehnutí je ale určitě na podhoubí hnutí Hare Krišna, které přesvědčivě prosazuje v punkovém prostředí například téma vegetariánství a dovede své argumenty podložit patřičně radikální hudbou, počínaje průlomovým albem Age Of Quarrell od Cro - Mags.

autoři: Petr Wagner , Miloš Hroch , Honza Šamánek
Spustit audio