Rutka Laskier ve Špíně: Emo na první dobrou

15. duben 2016

Jedním z nejtradičnějších informačních kanálů, totiž klasickou šuškandou, se k uším moderátorů Špíny donesla zvěst o kapele, která se zjevila odnikud, a proti všem pravidlům místní scény v ní nehrají fousáči kolem čtyřicítky. „Mládí vpřed“ (nebo tak nějak) zněla západočeská reklama na jihomoravskou kapelu. Tihle kluci prý mají zalíbení ve staré francouzské emo škole, pojmenovali se po židovské autorce válečného deníku Rutce Laskier a mají nehrajícího člena, který vytváří vizuál pomocí hippies techniky čarování s barvami a meotarem.

Prý zkoušejí v Hrušovanech nad Jevišovkou, kousek od rakouských hranic, v městečku se zchátralým empírovým zámečkem, kde hraje každý s každým. Pro Špínu tedy v tomto ohledu typičtí roznašeči islandského syndromu, řeklo by se.

Čtyřskladbové EP, točené zčásti na samodělné přístroje a zčásti na vybavení vyštrachané z harampádí místního cukrovaru, zní přesně tak, jak má – barevně, naivně romanticky i trochu rozháraně. Kromě basy, kytar, vybuchujících bicích, řevu a v žánru nepostradatelných recitativů chytne za ucho také šustění bambusu a cvrlikání hrušovanského ptactva. Těžko by někdo uhádl, že se celá sestava sešla poprvé až ve studiu, kde bylo ještě potřeba přemluvit technika, aby do skladeb nahrál basu. Zkrátka všechno na první dobrou. Že se to takhle normálně nedělá? Členové Rutky tvrdí, že to může fungovat mnohem lépe než každotýdenní stereotyp ve zkušebně.

Květnové Špíně se podařilo dostát svému úkolu pátrat po čerstvých garážových talentech a Rutka Laskier odměnila Bobbyho a Kazatelovy uši playlistem emotivní muziky ze všech koutů světa.

Playlist:
Rutka Laskier – Chápat – Učit se – Milovat, 6:27 (samizdat)
Envy – Distress of Ignorance, 5:39 (Level Plane Records)
Loma Prieta – Worn Path, 2:14 (React With Protest, Discos Huelga, Rok Lok Records)
Raein – This Life My Cage, 2:22 (Sons Of Vesta)
Ravelin 7 – Skleněná, 5:32 (Misanthrope Records)
Esazlesa – Němý chlapec, 5:47 (Pure Heart Records, Noise Assault Agency Budweiss)
Rutka Laskier – Zničit – Změnit – Stavět, 4:10 (samizdat)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.