Shusta ve Špíně: Kapela potřebuje někoho, kdo to tlačí

15. duben 2016

„Na baru v Mandragoře jsem při jednom z Delirium Tremens pondělků potkal Kina z BBYB, kteří sháněli kytaristu, a nějaký umaštěný tlustý týpek s akné řekl, že by to zkusil,“ popisuje Shusta, jak se od profesionálního pařanství dostal k hraní v jedné z nejzvláštnějších kapel z Ocelového města. Host zářijové Špíny s sebou přivezl osvěžující závan čistého ostravství.

Člen kapel Wolf Trap, Skrze Řeku, BBYB (a pár dalších by se ještě klidně našlo), organizátor koncertů a hudební nadšenec nám popsal, jak se od raného zážeru do thrash metalu dostal k mnohem obskurnějším žánrům. Probrali jsme tamní klubovou historii od Liberté v Těšíně přes časy, kdy na ostravské Stodolní ještě fungovaly prostory pro podzemní hudbu, až po současnou éru koncertů v Planu B. „Na koncerty tam chodí lidi ze všech různých komunit, které se propojují, a všichni si mají co říct,“ popisuje Shusta přirozeně se prolínající publikum kolem v současnosti zřejmě nejaktivnějšího undergroundového klubu v Ostravě.

Čtěte také

Probrali jsme podrobně všechny jeho hlavní kapely, výměnu kytary za bicí v jedné z nich, otázku dynamiky v samotných bandách („víc lidí rovná se víc problémů“), propojení s kolektivem hudebníků a vizuálních umělců Vole/Love i údajné diktátorství Shustova spoluhráče z Wolf Trap a taky spolubydlícího Edgara Schwarze (kvůli čemuž jsme hlavně Shustu pozvali, že jo). Tak si tu naši špinavou ostravskou stalk-show taky poslechněte, co?

Playlist:
Skrze Řeku – V Hlavě Blázna, 4:30 (samizdat)
Laundered Syrup – Father Fura, 3:08 (MMM)
BBYB – Čáry, 4:00 (samizdat)
Sheeva Yoga – Amphetamine Fish, 1:23 (Hyenyzm Records)
Cheap Jazz – The Trouble With Harry, 4:41 (samizdat)
Wipers – Over the Edge, 3:49 (Brain Eater)
Wolf Trap – I Got a Kill, 1:59 (samizdat)
Anne M. Christiansen – Hřích, 2:37 (samizdat)
Exit 13 – Stoney Monday, 4:08 (Relapse Records)

Linky:wolftrapwolftrap.bandcamp.com
soundcloud.com/the-nexus-of-all-failures
babayaba.bandcamp.com

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.