Špína o Cascadian black metalu: Kytarový riff jako cesta k přírodě a osvícení

2. říjen 2016

Kdo neví, v jaké fázi se Měsíc nachází, nemůže poslouchat black metal. Tímto výrokem je známá americká kapela Wolves in the Throne Room, která je jedním z předních zástupců neortodoxního proudu black metalu uctívajícího místo satanismu kult přírody a spojovaného s bioregionem Cascadia v Severní Americe. V noci, kdy měl premiéru tento díl Špíny o Cascadian black metalu, vstupoval Měsíc do první fáze zvané nov.

Kapely hlásící se ke Cascadian black metalu nejsou specifické jenom svým zvukem, ve kterém se ozývají vlivy hardcoru, temného folku nebo post-rocku, ale taky vztahem k radikální ekologické filozofii. Není náhodou, že výše citovaní Wolves in the Throne Room se dali dohromady na shromáždění organizace Earth First. Tu americká vláda řadí na list eko-teroristů. Úcta k přírodě a komunitě v jejich pojetí vystřídala fascinaci satanismem. Většina místních blackmetalových kapel pocházejících z Cascadie se už od začátku otevřeně distancuje taky od ortodoxních metalových témat, hlavně od nacionalistických myšlenek.

03714879.jpeg

Za klíčové dílo pro Cascadii se považuje knížka Ecotopia, kterou v roce 1975 vydal Ernest Callenbach. Je to utopická novela, která popisuje, jak se západní pobřeží osamostatní od USA a na jeho území vzniknou kompletně samostatné komunity využívající obnovitelnou energii a celý svůj život podřídí přírodě. Otázka osamostatnění Cascadie je ale i skutečným politickým požadavkem, který v této oblasti rezonuje. Od roku 1994 dokonce existuje vlajka, která se objevuje na lokálních pivech, na protestech jako Occupy Wall Street nebo pochodech Gay Pride. Vlajka je často používána jako symbol dekolonizace a distancování se od kultury USA. Je taky symbolem, který se objevuje na nahrávkách blackmetalových kapel jako Threnos, Skagos nebo buddhisté Sadhaka. Pro ty jsou repetitivní riffy cestou k jiným stavům mysli. A transcendentální polohy black metalu budeme zkoumat i v tomto dílu Špíny.

autoři: Petr Wagner , Miloš Hroch , Honza Šamánek
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.