Špína o festivalu Chee Chaak: Oslava celoročního promotérství

12. červen 2017

Industrial, souboj kapel, společná snaha několika promotérských kolektivů. To všechno je nezávislý festival Chee Chaak, který propojuje slezskou podzemní scénu. Jeho čtvrtý ročník se konal o víkendu 9.–10. 6. v industriálních kulisách Dolní oblasti Vítkovic, a tak jsme mu věnovali celý díl Špíny.

Festival nemá ambice přitáhnout tisíce lidí ani dovézt zahraniční hvězdy. Zato propojuje kolektivy, které po celý rok na Ostravsku pořádají koncerty klidně jen pro pár lidí. Jak nám v telefonickém rozhovoru pro Špínu potvrdila hlavní pořadatelka Zuzana Šrámková, právě společná snaha různých kolektivů, které se letos zapojily do organizace, umožnila, že i po loňských problémech festival opět proběhne.

Důležitou charakteristikou Chee Chaaku bylo, že na něm vždycky převažovaly kapely ze Slezska a zbytku České republiky. Zahraniční hosté byli spíše třešničkou na dortu než hlavním tahákem. A jinak tomu nebylo ani letos. Mezi vystupujícími kapelami byl k vidění hlučný shoegaze At Bona Fide, kde na basu hraje právě Šrámková, satiričtí pankáči Wilderness z Trnavy nebo math-rockový Červen. Materiál z připravovaných desek, které mají co nevidět vyjít, tu představili indie-rockoví Pacino nebo punkový postrach Vole.

Z obou nahrávek jsme si pouštěli ukázky i ve Špíně, kterou jsme natáčeli v týdnu před Chee Chaakem.

autoři: Petr Wagner , Miloš Hroch , Honza Šamánek
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.