Špína pouští jukebox z australské DIY scény. Sice punk, ale divnej!

17. červen 2017

Relativní izolace jednotlivých měst, která jsou od sebe vzdálená stovky mil, národní hrdost ve střetu s původním aboriginským obyvatelstvem, kultura svépomoci i nejrůznější žánry pohromadě na malé nezávislé scéně. To všechno se pere v osobitém zvuku kapel z Austrálie, kterým jsme se věnovali v aktuálním díle Špíny. Zazní post-punkoví Total Control, naštvaní Pisschrist a budeme si vybírat z katalogu labelů Bedroom Sucks nebo Aarght!

Aarght! Records vznikli v australském Melbourne, kde je DIY scéna v zemi vůbec nejživější, někdy kolem roku 2007. Bylo to během zkoušky kapely Ooga Boogas, ve které hraje všeuměl Mickey Young. A tak je to se vším, protože Young byl téměř u mnohého zajímavého, co se v tamních garážích a sklepích šustlo. Kromě Ooga Boogas stojí za synth-popovým projektem Lace Curtains a hraje v protežovaných Total Control – jedné ze současných australských kapel, co si získala uznání také na trendsetterských hudebních serverech jako Pitchfork. Youngovy šuplíkové projekty ani nepočítáme a svým způsobem se podílí i na provozu Aarght! Miminálně do katalogu přispívá významnou měrou. Aarght! vybírají kapely, které sice hrajou „punk“, ale jsou v dobrém smyslu divné a své. Spoluzakladatel vydavatelství Richard Stanley o svojí práci říká, že kapely na Aarght! bere jako něco, na co může být každý Australan pyšný – strefuje se tak do australského patriotismu, který je každému pankáčovi proti srsti.

Melbourne je sice největší centrum, ale silné scény najdeme i v Brisbane, Sydney nebo v Perthu, městě odtrženém a izolovaném. Pochází odsud třeba takoví Rat Columns, kteří nedávno vydali novou desku a vystoupili v Praze, a operuje zde label se sympatickým názvem Bedroom Sucks – v jeho katalogu najdeme samozřejmě ložnicový lo-fi pop, ale taky punkové kapely čerpající ze zvuku Dischord Records, divné droneové projekty, ale i něžnější písničkářství.

Jednou z nejexponovanějších australských punkových kapel minulého desetiletí byli Pisschrist. Tato parta špinavých squatterů z Melbourne hrála ještě špinavější noise-crust a objela s ním celý svět – jako jedna z mála punkových kapel odehrála koncerty i v Bělorusku a dalších zemích bývalého Sovětského svazu. Odjeli masivní turné i po Asii, kde jsou velice populární – svou roli v tom hraje i fakt, že zpěvák pochází z Malajsie. Víc už v aktuální Špíně, která bude nejenom o cestování.

autoři: Petr Wagner , Miloš Hroch , Judita Císařová , Honza Šamánek
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.