Špína s Iron Lung Records: Možná to je bicí automat a možná klaustrofobie

22. květen 2016

Přestože u labelu vychází desky kapel jako Total Control nebo Diät, kterých si všimly trendsetterské hudební servery, Iron Lung neřeší žádné marketingové strategie. Nahrávky na síť umístí až nějakou dobu poté, co vyjdou na vinylu nebo kazetě. Některé nejdou ani stáhnout, ať se snažíte sebevíc. Nic na tom všem dvojice Jon Kortland a Jensen Ward, tvořící taky za stejnojmenný powerviolence projekt Iron Lung, nehodlá měnit. Řídí se akorát jednoduchým a jasným heslem, jak stojí na jejich Bandcampu. Víme, co se nám líbí a co ne.

Sarkasmem a tvrdohlavostí připomínají domácí kolektiv Silver Rocket. Neustupovat ani o krok a pracovat s minimem prostředků se naučila dvojice už v rodném Renu, odkud prý museli ve vlastním zájmu vypadnout. Ostatně vypovídá o tom na kost osekaná sestava Iron Lung čítající jen kytaristu a bicí, jako třeba Kontroll, spříznění právě se Silver Rocket. Oba členové Iron Lung vyznávají dost extrémní přístup k hudbě i zvuku, vstřebali do své hudby prvky powerviolence, grindcoru, noiseu, ale i power elektroniky. Většinu svých desek si od nahrávání až po vydání dělají sami. Kytarista Kortland dokonce vytvořil i několik coverů z diskografie Iron Lung. Za zmínku stojí, že ten k předposlední desce Sexless/No Sex dělal Nick Blinko z legendární anarchopunkové kapely Rudimentary Peni, kterou dvojice zmiňuje jako inspiraci. S tímhle DIY postojem to Kortland a Ward neměli daleko k založení vlastního labelu.

Je zvláštní, že mezi prvními releasy v katalogu labelu, dnes rozkročeného mezi Seattlem a San Franciskem, byla hudba dost vzdálená tomu, co hrají Iron Lung. Šlo o garážový rock Lords of Light nebo melbournské pankáče Eddy Current Suppression Ring. Odsud se možná vzalo taky nasměrování na australskou scénu, odkud vytáhli kapelu Total Control – dnes jeden z vůdčích hlasů vlny současného post punku. „Možná to je bicí automat a možná klaustrofobie,“ psalo se o intenzivní náladě jejich debutového sedmipalce s pořadovým číslem Irong Lung 009. To bylo ještě pět let předtím, než se z Total Control stalo s deskou Typical System velké jméno, které opěvují taky recenzenti serveru Pitchfork. „Hezké na australské scéně je (tedy na kapelách, které jsi asi slyšel, k těm špatným by ses nedostal), že tam nejsou žádné ambice. Jsme tak trochu izolovaní. Rychle si uvědomíš, že je lepší dělat hudbu proto, aby to bavilo tebe, než aby ses podřizoval širšímu vkusu. To velké publikum totiž jednoduše neexistuje,“ řekl minulý rok David West, bývalý člen Total Control, v rozhovoru pro Radio Wave. „Všechny dobré australské kapely jsou zkrátka oddané tomu, co dělají.“ To je něco, co Iron Lung Records spojuje s natolik vzdálenou scénou.

Total Control rozhodně nejsou jedinou kapelou z labelu, které se dostalo pozornosti od velkých hudebních serverů. Ve spolupráci s berlínským labelem Adagio830 vydali desku Positive Energy od berlínsko-australských Diät. Atmosférou kapela připomíná temné Bauhaus nebo gotiky Killing Joke, melodické riffy ale zas občas dávají vzpomenout na kytaru Andyho Gilla z Gang of Four. Všechny indicie ukazují k hudební éře na přelomu 70. a 80. let, tedy post punku. Jeho současná podoba, která ale není levnou kopírkou riffů a melodií, je v katalogu Iron Lung zastoupena snad nejsilněji. Ať už to jsou temní Kim Phuc z Pittsburghu, kde vystupuje známá postava Corey Lyons z punkových legend Aus-Rotten a Caustic Christ, nebo Flesh World hrající post punk hraničící s dream popem. Až se skoro nechce na první poslech věřit, že je skupina personálně propojená s tvrdou hardcore-punkovou kapelou Limp Wrist – ta inteligentní a vtipnou formou v punkové scéně otevírala témata homofobie nebo transfobie. I Flesh World jsou napojení na queercorovou scénu a zkoumají témata identity, odcizení a lásky. Název kapela převzala podle slov frontwoman Jess Scott z jednoho titulku v časopisu National Geographic. Jmenoval se tak i časopis, který v seriálu Twin Peaks pročítal detektiv Dale Cooper, když ho objevil v bezpečnostní schránce Laury Palmer. Podobně se můžete cítit při projíždění katalogu Iron Lung Records, kde narazíte na nečekanou indicii jako Cooper při pátrání nebo si prostě poslechnete kapelu, která vám změní život.

autoři: Petr Wagner , Miloš Hroch , Honza Šamánek
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.