Špína s kapelou At the Drive-In, ktera natočila nejkrásnější falešně nazpívanou desku

11. květen 2017

Americká kapela At the Drive-in si prošla už druhým reunionem a v květnu vydala po dlouhých sedmnácti letech album IN TER ALIA. Začínalo to v garáži a končilo velkou deskou, velkým labelem, velkým zájmem médií a velkým vyhořením. Ve Špíně jsme se proto podívali pod pokličku tavicího kotle, kde se uvařily nahrávky, které z At the Drive-In udělaly kult. Přizvali jsme si k této příležitosti speciálního hosta Kubu Kaifosze, moderátora pořadu Kořeni.

Post-hardcoreová kapela At the Drive-In, kterou milují emaři, hardcoristé, hipsteři, metalisté i popaři, se dala dohromady v texaském El Pasu někdy na začátku devadesátých let. Rozdělené město na hranicích s Mexikem bylo centrem, kde se střetávaly různé kulturní vlivy – energii i atmosféru místa zachycuje první EP kapely s názvem Hell Paso, které vyšlo v roce 1993. At the Drive-In jsou kapelou krátkých nahrávek nebo splitek a většinu z nich okomentujeme s pomocí zapáleného riffového analytika Kuby Kaifosze v aktuálním dílu pořadu Špína.

Za více než deset let na scéně se kolem At the Drive-In vytvořila spousta mýtů a historek. Zničili studio, aby nahráli svoji úplně poslední desku. Během 42 dnů podle jednoho z mýtů najezdili po USA přes 100 tisíc mil, což není reálné. Bezpečně pravdivá je ta, která se váže k EP Alfaro Vive, Carajo! V písni Ludvico Drive-In je vzadu slyšet ženský zpěv od dvou kamarádek jednoho z členů kapely. O dva roky později, když At the Drive-In dokončovali svoje druhé velké album a „nejkrásnější falešně nazpívanou“ desku In/Casino/Out, obě zpěvačky z krátce fungující kapely The Fall on Deaf Ears zemřely při autonehodě.

At The Drive-In

„23. března se vítr utišil a hudba zemřela,“ je slyšet ve vůbec nejdojemnějším a nejlepším songu At the Drive-In s názvem Napoleon Solo. I takových fanouškovsky nekritických zpovědí se dočkáte ve Špíně – a pokud se sestava aktuálního dílu pořadu neshodne v názorech na novou desku IN TER ALIA nebo první velké album Acrobatic Tenement, na téhle písni se shodneme bezpečně všichni.

autoři: Petr Wagner , Miloš Hroch , Judita Císařová
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.