Špína s Kontroll: Čarovný zvuk vesnické sokolovny

25. duben 2016

Mohlo to být, jak se říká, klasické rockové power trio složené jenom z bratrů. Všechny části ale neměly stejnou trvanlivost, tak se na světě objevili Kontroll jako basa s bicími. „Mysleli jsme si, kdovíjak nejsme originální, protože jsme žádnou kapelu v takovým složení neznali,“ smějí se oba bratři Holubové při vzpomínkách na počátky svého hudebního šprajcu, kdy se po několika pokusech vzdali usilování o kytaristu.

Špína má v kronice už tři roky černý puntík za to, že jí víceméně proklouzl mezi upatlanými prsty debut Asfalt, tak nezbylo než to napravit povídáním o novém albu Květiny. Tedy – zdaleka ne jenom o něm. Pepi a Víťa objasnili fungování DIY scény na Kolínsku, naznačili sonické kvality parket a žebřin bečvárské sokolovny a pochlubili se, kam posunuli surový materiál svých písniček oproti desce první. Prý v tom má prsty i hip hop.

Navzdory tomu, že si tentokrát nevzali sálové kopačky, došlo trochu i na ten fotbal. Údajně by bez přáteláku místních s výběrem Silver Rocket mohlo být v české moderní bigbítové historii ledacos jinak. Aspoň teda v případě OTK. Ale to už by se asi prozradilo moc, snad jen, že povídání s kapelou, co se nikdy nehádá, uteklo jak voda. A to muselo ještě dojít na novinky a zprávy! Pro potěchu fandů Medications nebo Fugazi (Sunwolf), pro milovníky nemilosrdně drcených riffů z výprodeje (Laundered Syrup), pro knihomoly (Oáza), ale taky jedno smutné zavzpomínání (RIP Jody Taylor ze Strain).

Za týden u jednoho stolu s Noar+is+!

Playlist:
Kontroll – Pár (Srr, 2016)
Kontroll – Homo (Srr, 2016)
Lyssa – Pongstar (Srr, 2013)
Ravelin 7 – Dar (Misanthrope Recs, 2007)
Lesbian Convertor – Arpeggiator (DIY, 2016)
Foxwolf ft. Smrad – Cestovatel (DIY, 2013)
Laundered Syrup – Your Mind’s Your Life (Srr, 2016)
Sunwolf – Dreamers (El Rey Recs, 2016)

03614878.jpeg
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.