Špína s Miruusem z kapely Brünner Todesmarsch: Dělat fanzin nedoporučuju

14. červenec 2017

V létě vyjde brněnské raw-punkové kapele Brünner Todesmarsch první delší samostatná nahrávka. Nutno podotknout, že delší v jejich případě znamená 18 minut čistého času. Využili jsme příležitosti, abychom se zpěvákem kapely, známým pod pseudonymem Miruus, probrali připravovanou desku. Ten je kromě toho i autorem fanzinu Smrt, který se snad brzy dočká dalšího čísla.

Brünner Todesmarsch už před několika měsíci zveřejnili sestříhaný „sampler“ ze skladeb, které mají být na chystaném desetipalcovém vinylu, vydaném pod labelem Phobia. Vzhledem k tomu, že kapela na nahrávce nešetří rychlostí ani hlasitostí, je trochu překvapivé, že Miruus desku popisuje jako pomalejší a víc melodickou než ty předchozí. Abychom si to ověřili, pustili jsme si ve Špíně dvě kompletní skladby, které na desce nazvané Legální lágry, ilegální lidé najdete.

Podobně kousavé jako název desky Brünner Todesmarsch jsou i Miruusovy články v zinu Smrt, který zpěvák v nepravidelných intervalech vydává. „Je to nejhorší činnost, dělat zin nedoporučuju,“ říká. Po chvíli ale dodává, že na cestě je nové číslo, i když údajně není hotový ještě ani jeden rozhovor. „Je to asi už nějaká negativní motivace,“ popisuje Miruus to, co ho k dokončování časopisu vede. Ve Špíně jsme tak mohli vůbec poprvé slyšet telepatické vysílání nabídky ke spolupráci na zinu.

Okolo zinové produkce se aktuální Špína točila nejvíc, nezapomněli jsme totiž připomenout Miruusovu akademickou práci, katalogizující české fanziny od konce 70. let téměř až do současnosti. Na probírání se stovkami titulů a zapisování jejich názvů a autorů bylo prý nejzajímavější sledovat obrovské množství lidí, kteří hlavně 90. letech tvořili fanziny, byť třeba naprosto okrajové. „I lidi, do kterých byste to vůbec neřekli, napsali ziny, které vypadaly jako Mateřídouška po lobotomii,“ směje se Miruus. Na současnou vlnu akademického zkoumání zinové produkce se ale dívá spíše skepticky. „Ze svého pohledu to nedokážu ocenit,“ dodává. Celým dílem nás doprovázely více či méně obskurní kapely, především finské nebo japonské provenience.

Playlist:
Brünner Todesmarsch – Loajalita
Brünner Todesmarsch – Rozsekali zem
Treblinka – Tukahdutetut Tunteet
Gauze – 39 Degrees Celsius
Kriegshog – Burn
Folkeiis – Blood
Perikato – Haviaja Itsekin
Axewield – Mince on the Pavement
V.I.R. – Otroctví nebo odpor
Disclose – The Holocaust by the Air-raid

autoři: Petr Wagner , Miloš Hroch , Judita Císařová , Honza Šamánek
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.