Špína s Unnou: Pracovat s omezenými prostředky je svobodnější

6. květen 2016

Prostějovská kapela Unna se pomalu probouzí z delšího zimního spánku a letos vydává novou desku Nezapomnění. Už první ukázky napovídají, že ani po devíti letech společného hraní čtveřice nerezignuje na snahu posouvat se někam dál, nestát na místě. I slova bubeníka Jakuba Šimanského, který s ostatními členy kapely přijal pozvání do Špíny, jsou jasná: „Být originální a neopakovat se je hnací motor.“

Přestože skupina tu a tam přišla s tím, že by bylo dobré klasickou sestavu založenou na bicích, base a dvou kytarách okořenit o další prvky, line-up zůstal po celou dobu stejný a na experimenty nedošlo. Jak ale říká jeden z kytaristů Tomáš: „S omezenými prostředky člověk přemýšlí jinak. Je to pro tvorbu svobodnější než nekonečné možnosti.“ Celá Unna se shoduje, že pro kapelu, jejíž členy život zavál do různých měst, není práce na nových skladbách žádný med. Nahrávání nového alba trvalo dlouhé měsíce, během kterých si kapela naordinovala i odříkání koncertů. Od vydání desky si proto slibuje i odměnu v tom, že se provětrají i na koncertech.

Nezapomnění by mělo vyjít během léta pod hlavičkou několika labelů – Piper Records, Silver Rocket, Kachnička Entertainment a MMM. Právě s posledním jmenovaným Unnu váže „osudové spojení“, které vzniklo kdysi dávno. Nebylo to nikde jinde než na barových stoličkách po koncertě. „Jsme dinosaurus v katalogu MMM,“ směje se celá kapela, když naráží na krátkou životnost mnoha kapel patřících do okruhu tohoto kolektivu s kořeny ve Slezsku.

S Unnou se vážou i další projekty, jako kazetový label Tape-Ty nebo sólová tvorba bubeníka Jakuba Šimanského. I na ně přišla ve Špíně řeč. Do studia si Unna přinesla Godflesh nebo Wooden Shjips, ale na řadu se samozřejmě dostaly i dvě skladby z nové desky. Tu s názvem Hranice můžete s největší pravděpodobnosti slyšet vůbec poprvé. Nezapomněli jsme ani na novinky a koncertní tipy.

Playlist:
Unna – Hranice
Wooden Shjips – Black Smoke Rise
Godflesh – Christbait Rising
Unna – Zrcadlo

autoři: Petr Wagner , Miloš Hroch , Honza Šamánek
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.