Špína se těší na Fluff Fest: Kauzy, kauzičky, třípatrové pogo a hardcorový blitzkrieg

17. červenec 2016

Nepamatujeme si jediný ročník, kde by alespoň jednou nezazněl cover hymny Firestorm od devadesátkových legend Earth Crisis, kteří jsou stejně ideologicky vyostření jako jejich metalcore. Letos se loukou u Rokycan bude vůbec poprvé rozléhat řev kytar v originále – organizátoři se připravují postavit lidský štít okolo bicích a těší se na třípatrové pogo s pamětníky v publiku. Ještě předtím než stane kapela na pódiu během víkendu 22. až 24. července, se ale museli postavit čelem ke kauze spojené s Earth Crisis, kterou na internetu rozvířili němečtí hardcoristi.

Earth Crisis vždy bojovali za práva zvířat nebo domorodých národů a radikálně odsuzovali sexismus. Nicméně sítí se před jejich vystoupením na Fluffu šířila petice za zrušení koncertu. Její autoři našli na jedné z raných nahrávek text, kde se kapela stavěla proti potratům. Pro ty, kdo podepsali, jde o antifeministický postoj. Pro další to je jenom další nesmyslná kauza doprovázející každý ročník Fluffu.

03668376.jpeg

Další tradicí je, že na Fluffu vždy hraje alespoň jedna kapela z okruhu belgického kolektivu Church of Ra, který vznikl kolem postmetalové kapely Amen Ra. Pro ně je příznačné jedno – při vystoupeních dbají na prožitek hudby i prostřednictvím dalších smyslů, nejenom sluchu. Vystoupení mají charakter performance. Tento rok padla volba na Oathbreaker a Black Heart Rebellion. Poslední zmínění od svých počátků ušli dlouhou cestu od emo hardcoru smíchaného s post rockem až do bodu, kdy se v některých momentech jejich hudba blíží i takovým Swans vedeným démonickým dirigentem Michaelem Girou.

Za Špínu doporučujeme taky koncert mladé kapely z Londýna jménem Petrol Girls, která svou tvorbou odkazuje k femipunkovému hnutí riot grrrls a jeho vlajkové kapele Bikini Kill. Na Fluff přivezou Petrol Girls nové EP Some Thing. Černým koněm letošního Fluffu budou pro nás belgičtí Jungbluth. Své jméno si vypůjčili od německého komunisty a protinacistického odbojáře Karla Jungblutha, který byl popravený nacisty v roce 1945. Kapela se posunula od devadesátkového hardcoru smíchaného se screamem blíž k temnému post punku – mluví za to experimentálnější zvuk a kytarový reverb jejich tři roky staré desky Part Ache. Nezapomeneme ani na návštěvu Psych Tentu, jehož line-up kurátoruje Jakub Ďuraško z kazetového labelu Stoned to Death Records. V sobotu na tomto místě pokřtí novou nahrávku – splitko V0nt procházejících se s tepem EBM ve foglarovském labyrintu a Ghettoblastera rapujícího o beznaději ve světě, kde je jednodušší představit si apokalypsu než konec kapitalismu.

autoři: Petr Wagner , Miloš Hroch , Honza Šamánek
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.