Um sem um tam: Neziskovky a profesionálové spojte se

14. leden 2013

Projekt Um sem um tam chce propojit svět neziskovek s profesionály, s lidmi, kteří mají nějaké dovednosti a schopnosti. Díky Um sem um tam můžete věnovat několik hodin svého času a tím pomoct konkrétní neziskové organizaci a udělat dobrou věc.

„Já sám mám zkušenost s dobrovolnictvím a s prací v neziskových organizacích. Často se nám stávalo, že jsme potřebovali pomoct s nějakým kvalifikovaným úkonem. S něčím, co by někomu, kdo se tím profesionálně zabývá, zabralo jen pár hodin. Tím, že jsme ale v organizaci nikoho takového neměli, tak to pro nás bylo velice složité – navíc bychom mu museli platit tržní cenu,“
objasňuje důvody vzniku webové platformy Um sem um tam Petr Soběslavský. Nejčastěji se neziskové organizace potýkají s tvorbou webových stránek. Velká poptávka je tedy po lidech, kteří mají zkušenost s psaním textů na web, s jejich překladem do cizích jazyků, anebo po odbornících na webovou grafiku.

„Když bych měl uvést konkrétní příklad – na jedné straně je student, který má pár hodin volného času a umí třeba španělsky. Na druhé straně je neziskovka, klidně to může být nějaká malá organizace o pár lidech, které zrovna přišel nějaký text ve španělštině a potřebuje ho přeložit.“
Nezisková organizace si dá žádost na web umsemumtam.cz. Ten, kdo umí španělsky, tam tuhle žádost najde, dopis přeloží a pošle ho organizaci zpátky. Přesné fungování webu vysvětluje Petr Soběslavský: „V současné době máme na webu registrováno přes 80 neziskovek a ty si podaly několik desítek výzev. To jsou konkrétní úkoly, se kterými potřebují pomoct.“

Na webu ale kromě poptávky najdete také nabídku, kde lidé, kteří něco umí, nabízí své schopnosti. A co z toho budete mít, když zdarma věnujete pár hodin svého času? Můžete tak navázat kontakty s lidmi z úplně jiných oborů, než v jakých se normálně pohybujete, a třeba se díky tomu seznámíte i s velmi zajímavými lidmi. Registrovat se na webu Um sem um tam může úplně každý, kdo má pocit, že by mohl čímkoliv pomoct.

02805486.jpeg

„Většinou jsou u nás registrováni lidé, kteří jsou na volné noze. Jsou to freelanceři, studenti, lidé, kteří se zajímají o nové projekty. Zároveň to jsou třeba lidé, kteří jsou hodně časově vytížení, nemají moc času, ale chtěli by udělat nějakou dobrou věc – v tomhle proto vidí příležitost,“ dodává Petr Soběslavský.

Pokud si chcete prohlédnout seznam aktuálních výzev anebo pokud chcete nabídnout svůj um nějaké neziskovce, tak se podívejte na web umsemumtam.cz.

Spustit audio