Plzeňská Kačaba: Neobyčejný café restaurant s posláním

19. červen 2014

Restaurace a kavárna Kačaba stojí v centru Plzně v Prokopově ulici už od roku 2005. Je to příjemné, tiché místo s dobrou kávou, jakých po Plzni najdeme mnoho, ale tohle je přece jen trochu extra. Zaměstnává totiž 35 lidí se zdravotním znevýhodněním.

„Pracují tady lidé s mentálním postižením i duševním onemocněním, je to takový mix. Jsou zde také v programu pracovní rehabilitace, takže přijdou, naučí se vstávat do práce, základní sociální a pracovní dovednosti a pracovat v kolektivu. Po roce je pustíme ven na volný trh práce a to znamená, že jim najdeme zaměstnání, které by pro ně bylo vhodné,“ vysvětluje poslání Kačaby její odpovědný vedoucí Ladislav Nový, který se o běh podniku stará čtyři roky. Předtím se pět let věnoval dětem na vozíčku.

V kuchyni potkáme Jaromíra Kudličku, kterému byla diagnostikována schizofrenie. „V Kačabě pracuju necelé dva roky a dozvěděl jsem se o ní přes internet. Náplní mé práce je úklid kuchyně a dělání různých minutek, snídaní, palačinek, toastů, prací, které nedělá šéfkuchař,“ popisuje svoji pozici pomocného kuchaře.

03147732.jpeg

Ptám se Ladislava, jakým způsobem pracovní sílu získávají? „Díky programu pracovní rehabilitace Úřadu práce v Plzni jsme financováni a s Úřadem práce spolupracujeme, na druhou stranu Kačaba je tu docela dlouho a má už jméno, takže víceméně každý, kdo shání práci a má invalidku, tak o Kačabě ví a mám tu spoustu nabídek a můžeme si vybírat.“ Úspěšně si další zaměstnání najde okolo osmdesáti procent místních rekrutů. „Mám srovnání s Prahou a dalšími městy a řekl bych, že se nám to daří.“ Podotýká, že záleží samozřejmě hlavně na tom, co si přeje konkrétní člověk sám dělat. Kosmonautem se v Kačabě asi nestane, ale osobním preferencím se samozřejmě vychází vstříc. „Často jsou to práce na zahradě, měli jsme holku, která chtěla pracovat v útulku, tak jsme sháněli něco se zvířaty. Je to vždy o tom, aby ho to bavilo, pokud tam nechce, tak ho nenutíme.“

Zajímavé je, že pracovníci z Kačaby přecházejí do velkých firem jako jsou dva nejznámější řetězce s rychlým občerstvením. „Tyto koncerny zaměstnávají hodně lidí, funguje to tam podobně jako u nás. My na kavárně a v restauraci máme všude vývěsky o tom, jak se mají chovat v práci, co mají přesně dělat, a to je velice podobné. Spolupráce s nimi funguje, je to velká firma, takže se tam najdou lidé, kteří se našim klientům mohou věnovat,“ popisuje Ladislav a dodává, že vzhledem k malému trhu do Kačaby dojíždějí z Rokycan, ale i z Chebu. Pomoc zdravotně znevýhodněným ale jednou Kačabou v Plzni nekončí. „Organizace Možnosti tu jsou, která organizuje Kačabu, má ještě Second Help, což je second hand, který sídlí i tady na Americké. Existuje tedy v Plzni, pak další v Rokycanech, v Klatovech a také franšíza ve Valašském Meziříčí. Pak bych ještě zmínil projekt Zdravé svačinky, které rozvážíme do škol a do firem. Děláme to v naší kuchyni, zaměstnáváme tím další čtyři lidi, pomalu se to rozjíždí.“

Čtyřiatřicetiletý Láďa Kačabu a její zaměstnance pravidelně vysílal na lokální i větší letní festivaly, ale vzpomíná, jak po dni na Hip Hop Kempu někteří toužili odjet hned domů. „Každý to bere jinak, někteří naši zaměstnanci se těší už týdny dopředu a některým se tam nelíbí, a proto tam bereme jen vybrané, o kterých víme, že tam budou rádi.“ Všemožnou kulturu od koncertů po filmy organizují pravidelně i v Kačabě a konkrétně Láďa rád spolupracuje s plzeňskými rappery. „Jsou tady místní kapely jako Kenas & N8 nebo Pilsenskills, mladí kluci, kteří se do toho nebojí šlápnout.“ Vyřizuje pozdravy od kolegy, který miluje Radio Wave, a chvilku si ještě povídáme o Scéně s Mary C. Prostě jako doma.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka