Pavel Suchý před cestou do Austrálie: V koutku duše cítím, že mě s jawou čeká i Afrika

23. listopad 2016

První Čech, který na motorce objel Zemi, má před sebou další výzvu – devadesát dnů na projetí celého australského kontinentu. Opět jen on sám s motocyklem Jawa, bez GPSky a s cílem jménem Tasmánie. Jak se chystá na svou další cestu a proč se rozhodnul dát přednost Austrálii před Afrikou?

„Když jsem se vrátil z té cesty kolem světa, tak jsem si říkal, že kdybych už nikdy nikam neměl jet, že to už stačilo. Nicméně na té cestě chyběly dva kontinenty – z logistických, finančních i časových důvodů. A protože je ještě pořád co objevovat a lidi to bavilo, tak na řadu přišla celkem logicky Austrálie. S Afrikou je to totiž složitější, i když v koutku duše cítím, že mě taky ještě čeká, a rád bych ji na motorce projel, i když dnes to z různých důvodů není úplně ideální prostředí. Tím cílem je ale Tasmánie, což je krásný kus země v oceánu a cesta k němu vede právě přes Austrálii,“ vysvětluje Pavel Suchý pozadí své druhé motorkářské „jízdy“ po šesté největší zemi světa.

Oproti předchozí cestě kolem světa má Pavel tentokrát časové omezení vázané na devadesátidenní vízum. „Dvacet tisíc kilometrů je za tři měsíce hratelných, ale samozřejmě záleží, kolik času mi z toho na začátku vezmou úředníci, kteří budou proclívat motorku nebo mě kontrolovat na bio security. Ze zákona totiž mají na proclení tři neděle, a když by to opravdu trvalo tak dlouho, byl by to velký zásah do časového plánu,“ vysvětluje Pavel Suchý a dodává, že na rozdíl od cesty kolem světa, kde měl mimo jiné jasně dané finanční limity, u Austrálie prakticky vůbec netuší, do čeho jde. „Mám hrubou představu, že bych se mohl vejít do poloviny, neboli dvou set tisíc. Spoustu peněz spolkne moje přeprava a přeprava motorky. A celkové náklady se budou odvíjet taky hlavně podle poplatků v přístavu, kde vůbec netuším, kolik po mně budou chtít, ale vím, že tam lítají desítky tisíc korun. Co se týče cesty samotné, nebude to tak logisticky náročné, ale zase tam žije nejvíc jedovatých potvor, na které si člověk musí dávat pozor. A australská poušť dodnes taky není úplně nejbezpečnější pro sólo jezdce bez GPSky.“

Čtěte také

Do Brisbane Pavel Suchý přiletí v úterý 29. listopadu a jak sám říká, druhý den začne „pátrat po tom, kde je bedna s motorkou“. Jak se mu bude na jeho cestě Austrálií dařit, můžete sledovat na facebook.com/jawakolemsveta.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.